Bli inte störd

”Vi lantbrukare blir inte så störda i vårt arbete. Förutom vädret har vi inga yttre omständigheter som stör planeringen. Kommer man bara ut i traktorn löper det på. Utan störningar är det lättare att få gjort det som man har tänkt sig.”

Renodla dina veckor

”När det ska sättas och sås på våren har vi bara en väldigt kort tid på oss, och sedan måste det vara klart. Under den perioden handlar allt bara om en enda sak – att vara ute på fälten. Det andra får vänta.”

Se dina resultat

”När ett fält är sått kan jag säga, ’nu är detta fält gjort’. Känslan att bli färdig med något konkret ger tillfredsställelse. Vid administrativt arbete måste jag anstränga mig mer för att se vad som har blivit klart. Högarna fylls ju på hela tiden.”

Ingen annan yrkesgrupp är bättre på att hinna med ”allt eller nästan allt” av det som de har planerat att hinna med under arbetsdagen. 

Det framgår av en stor global undersökning från karriärnätverket Linkedin. På Metro blev vi så klart nyfikna. Hur lyckas bönderna så bra? 

Vi gav oss i väg till lantbrukaren Mats Olsson som odlar alltifrån sockerbetor, vete, korn och raps – och dessutom driver Lönnslätts Bärs jordgubbsodling söder om Malmö – i hopp om att få hjälp.

För hjälp behöver vi. Bara 6 procent säger sig regelbundet hinna vad de planerat för dagen, enligt undersökningen. 

– Jag tror att en förklaring är det stora kontrollbehovet i arbetslivet. Många yrkesgrupper – alltifrån lärare och läkare till chefer – ägnar allt mer tid åt att rapportera, dokumentera och administrera. Många frågar sig: ”När ska jag hinna med att göra mitt jobb?”, säger debattören Magnus Dalsvall på HR-akuten.

Saknas sunt bondförnuft på svenska arbetsplatser? Här intill ger Mats Olsson i alla fall sina bästa tidstips.