Bejaka det trista
    Det trista känns ännu tristare när vi bygger upp ett motstånd.
    Testa att bejaka uppgiften i stället.
Ta den för vad den är, en uppgift bland andra, utan att bygga upp tankar om hur jobbig och trist den är.
Använd positiva ord
    Vilka ord du använder har betydelse för hur du mår.
I stället för att säga exempelvis ”vad jobbigt att behöva gå igenom den där pappershögen”. Hur känns det i kroppen om du i stället säger ”det kommer att bli så skönt att rensa den där pappershögen”?
Röj undan ångesten
    Låt inte rädslor ta över känslorna under ­arbets­dagen. Om du exempelvis tycker att det känns trist och lite ångestfyllt att behöva ringa vissa samtal, se till att klara av dem direkt och fokusera på känslan av att vara en ”doer”.
Källa: Susanne Stensson, karriär- och jobbcoach

Har du också trista arbetsuppgifter?  I stället för att svära över dessa uppgifter, ge dem ett mer romantiskt skimmer – och må bättre.

– Dina känslor kring vissa arbetsuppgifter på jobbet kan förändras med ganska små medel. Det går alltid att hitta sätt att göra saker och ting roligare, säger karriärcoachen Susanne Stensson.

Anders Thisell, 27, är ett strålande exempel på det. Han trivs väldigt bra på sitt jobb på Friskis & Svettis i Askim och talar gärna om det han gillar mest:
– Det är när jag kan hjälpa en person i gång med sin träning. Att först guida runt personen i anläggningen och visa vilka gruppträningspass som finns, och sedan se personens leende efter ett träningspass. Vid dessa tillfällen får jag känslan att jag påverkar hälsan i världen.

Men i jobbet ingår även uppgifter som, helt naturligt, inte är fullt lika kul och stimulerande: att städa, till exempel.
– Jag sätter ofta på musik som jag själv gillar under tiden, och försvinner bort i mina tankar, säger han.

Även vetskapen om att medlemmarna uppskattar när det är rent och fräscht känns bra och gör också att uppgiften känns bättre än den annars skulle ha gjort.
Fast det finns dagar då inget hjälper.
– Som de flesta andra har jag också dagar som inte är min bästa. Då kan jag byta med någon annan i teamet, och sedan låta det bli min tur nästa gång.