Om undersökningen

Sveriges Bästa Arbetsgivare är en årlig undersökning där medarbetare får betygsätta sina arbetsgivare. I år betygsattes 126 arbetsgivare av 35 189 medarbetare. Undersökningen görs av Universum i samarbete med Metrojobb.

71 procent
Hela 71 procent av medarbetarna hos de högst rankade arbetsgivarna skulle rekommendera en vän att söka jobb där. Snittet för hela undersökningen är 36 procent.  

En av tre
Var tredje medarbetare i undersökningen, 31 procent, vill byta jobb inom det närmaste  året. Hos de topprankade arbetsgivarna vill bara 9 procent göra det.

Ranking stora företag

1. Netlight

2. Bengt Dahlgren

3. Löfbergs

4. Svensk Fastighetsförmedling

5. Axis Communications

6. Grant Thornton

7. Hennes & Mauritz

8. Midroc

9. Söderberg & Partners

10. HiQ

Ranking medelstora företag

1. Doberman

2. InExchange Factorum

3. Framtiden

4. Zest care

5. Kambi

6. Cerberus

7. Valtech

8. Sentor

9. Widespace

10. Resursteamet

Sveriges Bästa Arbetsgivare är en årlig undersökning där medarbetare får betygsätta sina arbetsgivare. Årets etta på listan över medelstora företag är digitala designbyrån Doberman och rankingen av stora arbetsgivare toppas av Netlight, som hyr ut IT-konsulter.

– Vi lägger mycket energi och resurser på att utveckla medarbetarna. Eftersom vi är ett konsultbolag är de vår viktigaste tillgång, säger Jonas Elmund, partner på Netlight.

Karin Mosskin har varit konsult på Netlight i ett halvår.

– Jag sökte mig hit för att jag har vänner som jobbat här länge och trivs. Jag uppskattar också att Netlight arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor, att vi fokuserar på att stödja och utmana varandra, och att varje anställd har en egen mentor inom företaget.


►LÄS MER: Rekryterarna avslöjar: Det tittar vi efter på ditt cv

Sighsten Dahl på Universum.

Sighsten Dahl på Universum.

Christian Gustavsson

Foto:

Medarbetarna bedömer sina arbetsgivare utifrån en rad faktorer. Till exempel vad de tycker om företagskulturen, ledningen, sina arbetsuppgifter, förmåner och möjlighet att utvecklas. De svarar också på hur benägna de är att stanna kvar hos arbetsgivaren, och om de skulle rekommendera arbetsgivaren till vänner och bekanta.

Sighsten Dahl är employer branding specialist på Universum, som gjort undersökningen. Han menar att kampen om talangerna är hård. Arbetsgivare måste anstränga sig allt mer för att behålla befintliga medarbetare, och använda dem för att attrahera nya.

Så vad kännetecknar de bästa arbetsgivarna?

– Att de lyssnar på medarbetarna och tar reda på vad de behöver för att trivas och göra ett bra jobb. Sedan gäller det också att genomföra förbättringarna i praktiken, till den grad att medarbetarna rekommenderar andra att söka jobb där, säger han.

►LÄS MER: 7 steg till ett perfekt personligt brev