10 HETASTE TRAINEEPROGRAMMEN

Employer branding-företaget Universum har i en ny rapport undersökt vilka företag som har de mest eftertraktade traineeplatserna, enligt svenska studenter.
Majoriteten av de svarande är ekonomer och teknologer.

1. Google
2. Ericsson
3. IKEA
4. ABB
5. Apple
6. AstraZeneca
7. Accenture
8. NASA
9. PricewaterhouseCoopers, LLP
10. Ernst & Young

Källa: Universum

Hetast bland män respektive kvinnor

HETAST BLAND MÄN RESPEKTIVE KVINNOR

Män
Google
Ericsson
ABB

Kvinnor
IKEA
Apple
Google

Källa: Universum

TIPS FÖR SÖKANDE

  • Tänk igenom vad du vill få ut av traineeprogrammet.
  • Gå noggrant igenom upplägget för det program du är intresserad av.
  • Arbeta med ditt CV! Var tydlig och ge konkreta exempel.
  • Skicka inga standardbrev. Rekryteraren märker att ansökan inte är unik.
  • Håll dig kort. CV och brev bör få plats på en sida per dokument.
  • Lyft fram egenskaper, kunskap och erfarenheter hos dig själv som motsvarar vad som söks i annonsen.
  • Följ gärna upp ansökan med ett telefonsamtal.

Källa: Traineeguiden.se

Hanna Wahlström siktar på ett jobb utomlands efter traineeutbildningen på Astra Zeneca.

När Hanna Wahlström, 24, är klar med sin traineeutbildning är hon en utbildad ledare med en kontaktnät som sträcker sig uppåt och neråt i organisationen och långt över landsgränserna. Hon är en av två som fick plats på Astra Zenecas traineeprogram Operations Gradute Programme i september förra året – ett av de populäraste svenska traineeprogrammen, enligt en ny rapport från employer branding-företaget Universum. Då hade hon precis avslutat studierna i industriell ekonomi på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Själv tror hon att det var hennes engagemang inom studentlivet på skolan som gav henne platsen på en de mest eftertraktade traineeutbildningarna bland svenska studenter.
– Jag har lett mottagningen av nya studenter varje år och arrangerat välkomstaktiviteter under fyra veckor för dem. Det var en jättebra övning i ledarskap. Jag fick träna mig i att tala inför folk och att leda och motivera andra, säger hon.

Det var också ledarskapsutbildningen som Astra Zenecas traineeprogram erbjuder som lockade henne att söka just hit.
– På många andra företag slussades man rakt in i den operativa verksamheten och ska leverera från dag ett. Här får vi mycket utbildning inom ledarskap.

I dag jobbar Hanna som gruppchef – fast utan personalansvar – på en produktionslinje på fabriken i Södertälje. Om en månad går flyget till Puerto Rico. Där ska Hanna under sex månader leda ett projekt för att effektivisera produktionen på företagets anläggning där.

I framtiden hoppas hon att kunna arbeta mer utomlands.
– Jag kommer att få alla kontakter jag behöver för att gå in varsomhelst i verksamheten. Det är nog det viktigaste jag kommer att ha med sig från tiden som trainee.
Astra Zeneca har två traineeprogram i Sverige, ett för ekonomer och ett för teknologer. Mellan 25 coh 35 traineer rekryteras varje år för båda programmen.  Nästa ansökningsperiod börjar den 1 september.