Certifikat


Företagen certifieras om de uppfyller följande fem krav:• Traineeanställningen ska vara densamma som en tillsvidareanställning.• Program ska finnas för hela traineeprogrammet.• Längden på traineeprogrammet ska vara mellan 9 och 30 månader.• Ingångslönen ska vara på samma nivå som för en vanlig tillsvidareanställning.• Arbetsgivaren ska kunna erbjuda traineen relevanta arbetsuppgifter efter traineeprogrammet.

Alla traineeprogram följer inte kravlistan. Bakom certifieringen står Sveriges Ingenjörer, Civilekonomerna och TraineeGuiden.se.

Traineeprogram för civilingenjörer och civilekonomer finns i mängder. Men nu börjar det dyka upp program för andra yrkesgrupper.

Trenden med traineeprogram ser ut att hålla i sig och just nu går det att söka tjänster som till exempel sjuksköterska, jurist och agronom.

Huddinge kommun har också gjort en lyckad satsning på traineeprogram för socionomer.
– Nu arbetar vi för att utveckla programmet så att det blir ännu bättre anpassat, säger Hanna Jakobsson, projektledare, till mynewsdesk.com.

Programmet fick namnet ”Huddingetrainee: socionom” och tanken var att det skulle bli en brygga mellan studier och yrkesliv, göra det lättare att komma in i ett jobb, kunna ta sommarjobb och vikariat för att sedan kunna gå över i visstidsanställning.

Socialt arbete, särskilt inom myndigheter upplevs ofta som tungt och slitande. Steget mellan studier och yrkesliv är ofta för stort och många hoppar av. Traineeprogrammet fyller glappet med ett trestegsprogram som leder till erbjudande om anställning.