Blir du lätt distraherad på jobbet? Ywonne Bjärkenrud är en av alla som känner sig drabbad. ”Ofta ska jag bara kolla något på nätet innan jag tar tag i arbetet”, säger hon.

– Ofta ska jag bara kolla något på nätet innan jag tar tag i arbetet.  Sen leder det ena till det andra. Jag dras in i Facebook, och Hemnet samt en del bloggar, och klickar på någon länk, säger Ywonne Bjärkenrud, säljare och egenföretagare på KlaraMedia.

Även distraktioner i form av ständiga avbrott är en del av hennes vardag. När kolleger knackar på för att fråga något, pratar hon gärna med dem en stund.

– Ofta tänker jag ”ska bara…” eller ”det tar inte så lång tid”. Sen känner jag mig dålig och får tids- och prestationspanik.

Ywonne är knappast ensam. Torkel Klingberg är professor i kognitiv neurovetenskap och författare till boken ”Den översvämmade hjärnan”:

– En undersökning av arbetsplatser i USA fann att personalen utsattes för avbrott och distraktioner ungefär var tredje minut och att personer som jobbar i dator i genomsnitt har åtta olika fönster öppna samtidigt.

En alltför splittrad dag, och ständigt jonglerande mellan telefonsamtal, skrivande, kollegers frågor, strategiska beslut, mejl, möten, Facebook och Twitter sänker hjärnkapaciteten under arbetsdagen.

– Distraktioner påverkar vår kapacitet att hålla relevant information i huvudet, säger Torkel Klingberg.