Tre tips om du inte vågar ta steget

Sätt en deadline

Du måste inte fatta beslutet i dag om du ska prova något nytt i karriären eller inte. Men dra inte heller ut på beslutet i det oändliga. Om du bestämmer datum för när du ska ha gjort ditt val blir du mer fokuserad. 

Analysera

Väg för- och nackdelar mot varandra. Vilka nackdelar innebär det att stanna kvar på ditt nuvarande jobb? Fördelar? Vad är vinsten om du går vidare, både för dig och andra? Och vad kan det kosta? Vilket beslut rimmar bäst med vad du värderar i livet?

Planera 

Kanske går det att hitta en lösning där du stannar kvar på ditt nuvarande jobb under en tid, medan du förbereder dig för ett jobbyte längre fram? Kanske studera på halvtid och gå ner på halvtid? Källa: Ylva Ekdahl på Yeh yeh coach & konsult

Stanna kvar på jobbet? Eller ge sig ut i det okända och utvecklas hos en annan arbetsgivare, eller varför inte i ett eget företag? Det är frågan.

-- För många betyder semestern att man får tid och utrymme att reflektera, och det är inte alltid så enkelt att komma fram till ett beslut, säger Ylva Ekdahl, förändringscoach på Yeh yeh coach & konsult.

Ett första steg är att ta sina känslor på allvar.

-- Om du känner att det är tungt och jobbigt att komma tillbaka till jobbet, känner ”usch, fy och blä”, då är det ett tecken på att du är inne på fel spår. Samtidigt har du en hyra att betala och kanske en familj att försörja. Då går det inte att säga upp sig utan vidare.

Här intill ger hon tre knep för att komma framåt i processen, så att du slipper ha ångest över detta i flera månader framåt.

Anna Helin hann fatta sitt beslut redan före semestern:

-- Jag hade en fast tjänst sedan tre år på en webbyrå, men kände att det var dags för mig att gå vidare. Jag kände mig lite för säker i jobbet och utvecklades inte, och saknade glöden på morgonen på väg till jobbet. Jag började även kolla på klockan lite mer på eftermiddagarna, vilket inte är ett bra tecken.

Valet att sluta var ändå inte självklart:

-- Det innebar ju en risk. Men man måste ibland ta risker för att komma vidare, och det känns bra att faktiskt byta när magkänslan säger ”kör”.