Var aktiv och tveka inte att ställa frågor

Var aktiv nu

Synliggör dig för företagen nu innan de har hunnit att kommunicera sina behov för hösten, både vad gäller enskilda vakanser som har uppstått och för mer genomgripande nysatsningar för hösten. Nu är chanserna större än senare.

Håll koll på sociala nätverk

Allt fler företag lägger först ut lediga tjänster via Facebook, Linkedin och Twitter. Följ gärna arbetsgivare och rekryteringsbolag som arbetar aktivt i dessa medier, så är du snabbt på bollen.

Ta hjälp av rekryterare

Om du har frågor, tveka inte att ställa frågor till den ansvariga rekryteraren. Det är bättre att vara säker på hur du ska formulera din ansökan än att gissa sig fram.

Under semestern är det många som sagt upp sig, vilket gör att vakanser nu uppstår. Den som är snabb på att agera kan kandidera till dessa tjänster innan de har hunnit utannonseras.

– Jag rekommenderar att utnyttja sensommaren för att knipa de attraktiva positionerna inför hösten. Som arbetssökande är det viktigt att sticka ut i mängden och det är en fördel om man då är tidigt ute, säger Niclas Wate, vd på rekryteringsfirman Roi:recruit.

En som tagit chansen att söka jobb innan den ”officiella” rekryteringsruschen börjar på allvar i september är Lars Mattsson:

-- Jag trodde inte att mitt jobbsökande skulle ge resultat förrän i september. Men det lossnade rejält redan i somras. Jag skrev på för mitt nya jobb i mitten av juli och började tjänsten i förra veckan, säger Lars, som nu har jobb som systemtekniker på ett konsultföretag.

– Många företag gör stora satsningar inför hösten, och behöver samtidigt säkra sig om resurser. Ofta börjar de allt för sent med sina rekryteringar, så du som håller dig framme nu har en bättre chans att få jobb snabbare än du kanske tror, råder Niclas Wate.