Fakta: Frank Sinatra

Frank Sinatra föddes den 12 december 1915 i Hoboken, New Jersey, och dog den 14 maj 1998.

Tilldelades 13 Grammy-priser och medverkade i ett 50-tal filmer.

Sinatra och skådespelarna och artisterna Dean Martin, Sammy Davis jr, Peter Lawford och Joey Bishop var under 1960-talet kända som "The Rat Pack" och medverkade i ett flertal produktioner tillsammans.

I USA firas hans 100-årsjubileum med den tv-sända hyllningskonserten "Sinatra 100: An all star Grammy concert". Men Sinatra har även firats på andra sätt:

Sinatras dotterdotter AJ Lambert arrangerar en egen hyllningskonsert till sin morfar på The Purple Room i Palm Springs – ett av "The Rat Packs" favorittillhåll.

Tidigare i år sände HBO dokumentärfilmen "Sinatra: All or nothing at all".

På New York Public Library anordnas utställningen "Sinatra: An american icon".

På Hoboken Historical Museum i Frank Sinatras födelseort hålls utställningen "Frank Sinatra: The man, the voice and the fans".

I Hoboken anordnas en stor 100-årsfest med lokala storbandsmusiker.

Delar av den amerikanska artisteliten, bland andra Lady Gaga, Alicia Keys och Tony Bennett, samlades i Las Vegas i början av december för att spela in hyllningskonserten "Sinatra 100" för tv-bolaget CBS.

Och i dag, på själva bemärkelsedagen, äger en mängd arrangemang rum världen över.

Sinatras dotterdotter AJ Lambert är exempelvis värd för en egen hyllningskonsert till sin morfar på The Purple Room i Palm Springs – ett av "The Rat Packs" favorittillhåll. På New York Public Library anordnas utställningen "Sinatra: An american icon" och på Hoboken Historical Museum i Frank Sinatras födelseort hålls utställningen "Frank Sinatra: The man, the voice and the fans". I Hoboken anordnas dessutom en stor 100-årsfest med lokala storbandsmusiker.

Dessutom passar bok- och skivförlag på att ge ut lägliga hyllningar i form av cd-boxar och fotoböcker.

Sinatra-turné

Men Frank Sinatras jubileum uppmärksammas även på våra breddgrader. Christer Sjögren, Kristin Amparo, Andreas Weise och Sandviken Big Band befinner sig just nu på en turné med namnet "Sinatra 100 år". 100-årsdagen firades även på en annan, kanske aningen otippad, scen när hovsångarna Peter Mattei och Elin Rombo i november tog sig an Sinatras låtskatt på Kungliga Operan i Stockholm.

– Jag har aldrig uppträtt med sådan här musik förr. Det var så kul på ett annat sätt än vad jag är van vid. Att vara sig själv på scen och inte spela en roll var en helt ny situation för mig, säger Elin Rombo.

Unik karisma

Att Christer Sjögren är en av dem som uppmärksammar Sinatras jubileum kommer inte som någon överraskning. Dansbandsikonen spelade in en hyllningsskiva till Frank Sinatra i fjol, och har haft "My way" med sig i bagaget sedan "Kramgoa låtar 9" släpptes 1981. Han har även haft förmånen att få se "Ol' blue eyes" uppträda i egen hög person – två gånger.

– Jag såg Sinatra i Globen 1990. Det var helt fantastiskt att få se honom livs levande. Det är någonting speciellt med en så gammal artist som har så mycket karisma. Sedan såg jag honom igen 1993. Då hade han åldrats och var lite glömskare, men publiken förlät honom såklart. Han var ju en sådan ikon, säger Christer Sjögren.