Åtalet är koncentrerat kring några sommarveckor 1944 då bland andra tonåringen Anne Frank, senare berömd för sin dagbok, anlände till lägret i ett tåg som var packat med fångar, främst judar som var föremål för nazisternas utrotningspolitik. Totalt mördades 1,1 miljoner människor i lägret, och under den period Zafke var där anlände 14 tåg med fångar.

Åklagarna hann knappt läsa upp anklagelserna mot honom innan domaren sköt upp fortsättningen till nästa vecka. Starten på rättegången i Neubrandenburg i nordöstra Tyskland har dessförinnan försenats tre gånger med hänvisning till 95-åringens dåliga hälsa.

På måndagen fick han hjälp av en av sina söner att ta sig in i rättsalen i en rullstol, och på bilder syns hur den ålderstigne mannen stirrar ner i ett bord.

Zafke har tidigare nekat till anklagelserna och hävdat att han enbart behandlade skadade soldater och andra medlemmar i SS. Men åklagarna anser att han mycket väl kände till den industriella utrotningen som pågick i lägret och att han själv varit delaktig.

Anne Frank dog i ett annat läger, Bergen-Belsen, strax innan det befriades av brittiska styrkor 1945. Hennes dagbok publicerades postumt i Nederländerna 1947, och blev småningom spridd över hela världen. Den översattes till en mängd språk och utkom första gången på svenska 1953.