– Nej, jag tröttnar inte. Men jag skulle inte sätta på "Dancing queen" på Spotify, svarar Björn Ulvaeus på frågan om han aldrig tröttnar på Abba-låtarna.

Fakta: "Mamma mia! The party"

Jättesatsningen "Mamma mia! The party" beskrivs som "helkväll i flera akter med sång och dans", baserat på Abba-låtar. Tanken är att återskapa stämningen från den grekiska tavernan i filmen. Handlingen är dock inte densamma som i musikalen och filmen – partyt är just ett party och tanken är att publiken ska vara med.

Manuset är skrivet av Calle Norlén i samarbete med Björn Ulvaeus och Roine Söderlundh, den sistnämnde är också regissör för föreställningen. Bengt Fröderberg ligger bakom scenografin.

Bland de medverkande skådespelarna och musikerna märks Anki Albertsson, Sussie Eriksson, Mercedesz Csampai, Michael Blomqvist, Michalis Koutsogiannakis och Robin Svensson.

Musikalen "Mamma mia!" har setts av 55 miljoner människor runt om i världen och filmen med samma titel har spelat in över fem miljarder kronor.

"Mamma mia! The party" drar i gång den 20 januari 2016 på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm.

Fakta: Björn Ulvaeus

Björn Ulvaeus är 70 år, gift och har fyra vuxna barn. Född i Göteborg, men växte upp i Västervik, där han under gymnasietiden spelade med bandet Hootenanny Singers. Träffade i juni 1966 Benny Andersson, som då spelade i bandet Hep Stars. De började skriva låtar tillsammans gav 1970 ut skivan "Lycka", där samtliga fyra Abba-medlemmar medverkar.

Mellan 1973–1983 gav Abba ut åtta studioalbum och turnerade över stora delar av världen. Gruppen har sålt mer än 400 miljoner skivor, vilket gör Abba till Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna.

Efter Abba fortsatte Ulvaeus och Andersson samarbetet, med musikalerna "Chess", "Kristina från Duvemåla" och "Mamma mia!"

Ulvaeus har även skrivit texter till Benny Anderssons orkester.

Björn Ulvaeus är ägare till flera bolag inom nöjesbranschen och aktiv medlem i Förbundet humanisterna. Är även förespråkare för aktiv dödshjälp.

– Jag inser att låtarna är laddade med någon slags positivism och glädje. Jag fattar inte riktigt hur det har gått till, men av någon anledning lever de vidare, säger Björn Ulvaeus, som är exekutiv producent och varit med och skrivit manus till föreställningen.

Sedan i somras har den gamla ölhallen Tyrol på Gröna Lund i Stockholm genomgått en total förvandling – från konsertsal till grekisk taverna. Tanken är att med mat, skådespelare, sång, dans och Abba-låtar fortsätta feststämningen från slutscenerna filmen och musikalen "Mamma mia!"

Enligt Ulvaeus "ryktas det om" att hela Abba kommer att samlas till premiären den 20 januari. Vilket i så fall skulle vara första gången som alla fyra möts offentligt sedan den svenska filmpremiären av "Mamma mia!" 2008.

– Ja, det ryktas om det, att det skulle finnas en möjlighet. Men jag kan inte bekräfta något. Vi får se, säger han med ett klurigt leende.

Nobbar all reklam

Björn Ulvaeus har blivit den i Abba som arbetat mest med att hantera arvet efter gruppens enorma framgångar. Orsaken är enligt honom själv för att se till att musiken inte hamnar i fel sammanhang.

– Vi har exempelvis nästan aldrig låtit våra låtar användas i reklamsammanhang. Sista gången var 1975. Vi har fått massor av anbud sedan dess. Men vi har aldrig gått med på det. Vi har privilegiet att kunna bestämma oss för det.

Är det aldrig svårt att enas?

– Så fort det är något så cirkuleras det mejl-ledes. Om någon säger nej så blir det inget. Det är en absolut vetoprincip som gäller.

"Som en bror"

I juni är det 50 år sedan han träffade Benny Andersson första gången. Ett möte som bland annat resulterat i 400 miljoner sålda skivor och tre hyllade musikaler.

– Han har betytt oerhört mycket, som en bror jag inte hade och på tusen andra sätt. Vi har lyckats behålla vår vänskap genom åren och dessutom jobba tillsammans. Vi umgås inte så tätt som vi gjorde i början, men vi ses ganska ofta och pratas vid väldigt ofta.

Vad får er att fortsätta jobba tillsammans?

– Jag vet ju inte vad han tycker, men jag tycker att han är bäst. Det är alltid lika roligt att fortsätta jobba, eftersom det är så bra grejer man får arbeta med.

Ny musikal

Björn Ulvaeus tror att "det finns en till musikal" kvar att skriva för dem, men än finns inga några konkreta idéer. Just nu arbetar han med texter till Benny Anderssons orkester, som ska ut på turné i vår.

– Jag skriver bara text nu för tiden, ingen musik. Jag gick organiskt över till att bli ord-människa. Benny var alltid det musikaliska snillet, men vi gjorde låtarna tillsammans ändå. I och med "Kristina från Duvemåla" blev det naturligt att dela upp det, och så har det förblivit.

En ny kompis

Vid 70 års ålder titulerar sig Björn Ulvaeus som "populärkulturentrepenör, textförfattare eller investor" och har inga planer på att gå i pension. Han läser 5–6 dagstidningar om dagen, svenska och utländska, och är "väldigt påläst i det mesta". På sistone har han fått en ny vän genom Röda Korsets kampanj "Kompis Sverige", där nya och gamla svenskar får en chans att lära känna varandra.

– Det har varit jätteintressant. Han är i 60-årsåldern och ursprungligen palestinier, men har bott på många andra ställen i Mellanöstern. Vi har massor av intressanta samtal framför oss om kultur, politik och religion.

Blev han förvånad när han förstod att hans nya kompis varit med i Abba?

– Han blev väldigt överraskad. Men han verkar tycka att det är kul. Det är en bra idé, för den är så lätt att genomföra. Alla svenskar som känner att vi lever i ett segregerat samhälle kan göra det här, säger Björn Ulvaeus.