Fakta: Adam Kanyama

Född: 1995 i Lund.

Bor: Norsborg utanför Stockholm.

Bakgrund: Började rappa som elvaåring. Vann den nordiska raptävlingen Rap It Up 2011.

Karriär: 16 år gammal deltog han i talangsåpan "X factor" och fick sitt genombrott. Hans medverkan skapade rubriker eftersom han då var ett etablerat namn i rapkretsar. Kanyama ingår i kollektivet OIAM. En av hans större hits är "Bara för i natt" som handlar om one night stands. Genom åren har han bland annat samarbetat med Elliphant, Stress och Timbuktu.

Aktuell: Spelar huvudrollen i Dani Kouyatés film "Medan vi lever" som har biopremiär den 2 september. Den förhandsvisas på Way Out West-festivalen som börjar den 11 augusti.

Den 18 september 2012 stegar Adam Kanyama in på scenen i talangsåpan "X factor". Det är ett fascinerande tv-ögonblick.

16-åringen utstrålar en sådan kylskåpssval säkerhet att han vänder upp och ned på rollerna. Plötsligt framstår juryn som tävlingsdeltagare. De fnittrar nervöst och skruvar på sig.

Utstrålning

Adam Kanyamas intensiva utstrålning gör att man lätt uppfattar honom som stöddig. Men egentligen handlar det om ett vattentätt självförtroende. Det har han alltid haft.

– Jag har vetat sedan jag var liten att jag kommer att göra något stort. Som Muhammad Ali, konstaterar han utan en millimeter av tvekan i rösten där han halvligger i en fåtölj på sitt skivbolag.

Adam Kanyama började rappa som elvaåring och klassades snabbt som ett underbarn. 15 år gammal vann han den nordiska tävlingen Rap It Up och Timbuktu utnämnde honom till svensk hiphops framtid.

Men nu har han tröttnat på Sverige. Han vill till USA. Amerikanernas förmåga att sälja sig själva fascinerar honom.

– I USA går alla omkring och tror att de är bäst. Jag vill komma åt den vajben. Jag vet vad jag vill. Jag ska bli den första svenska rapparen som slår igenom i hela världen. Jag ska ta Drakes plats. Alltså, jag gillar honom, men jag är bättre.

Filmdebuterar

Parallellt med musiken har Adam Kanyama även ägnat sig åt skådespelande. Han har spelat teater och i september gör han huvudrollen i den firade regissörens Dani Kouyatés identitetsdrama "Medan vi lever".

– Den är najs alltså, säger han om filmen och nickar gillande.

– Men det känns konstigt att se sig själv. Jag vågar knappt titta. Jag sitter så här, säger han och håller upp sina stora händer för ansiktet.

Han är tyst en liten stund.

– Jag gillar inte min frisyr, säger han och skakar på huvudet.

– Men jag är bra som skådespelare. Jag har en naturlig talang. Jag lärde mig manus väldigt snabbt. De andra äldre skådespelarna hade svårt att komma ihåg replikerna.

Är du medveten om att du retar upp en hel yrkeskår när du pratar om hur lätt det gick?

– Jamen jag tycker ju det! Jag måste väl säga vad jag tycker!

Samtidigt påpekar han att en förklaring till att processen flöt så smidigt kan vara att han saknar erfarenhet av att agera framför en kamera. Han klev bara in i situationen och erövrade den.

– Det är som när jag började med musiken. Jag tänkte inte. Jag bara gjorde. Det är något slags nybörjartur. När jag gör nästa film kommer jag säkert att känna mer press.

Pappa från Tanzania

Det finns flera likheter mellan Adam Kanyama och Ibbe, den rollfigur han spelar i "Medan vi lever". Båda är rappare, de har också begett sig till Afrika för att utforska sina rötter. Adam Kanyamas pappa kommer från Tanzania och dit åker han någon gång om året.

– Men nu vill jag tjäna lite mer pengar innan jag åker tillbaka igen. Jag vill hjälpa till på något sätt. Inte bara komma dit och festa som en kolonisatör. De har problem med sin sophantering. Det skulle jag vilja göra något åt.

Han berättar att släkten är stor. Den kommer ursprungligen från en liten by i närheten av Kilimanjaro, men nu är den utspridd över hela landet.

– Det är något speciellt med att komma dit. Alla är svarta. Jag känner något slags tillhörighet. Folk är mycket mer chill där. I Sverige går vi i taket om någon kallar oss nigger. Där skrattar de bara åt en sådan grej.

Vad beror det på tror du?

– De har väl inte utsatts för samma sorts strukturerade rasism.

Unik film

I ett kritvitt filmklimat är "Medan vi lever" unik eftersom majoriteten av skådespelarna är ickevita. Dessutom är rollfigurerna vare sig är busar eller offer utan helt vanliga människor, långt bortom stereotyperna.

– Det är det som är hela grejen med filmen och det har faktiskt betydelse för mig. Jag kan känna samhörighet med vita, men för mig som är uppvuxen i förorten så är det en helt annan värld som jag ser på tv och film. När jag har varit ute och kommer hem och slår på TV4 så känner jag inte igen mig. Det är ett annat Sverige.

Han funderar ett ögonblick.

– Det är lite synd. Men det leder ingenstans att fokusera på det som är fel. Jag vill göra något åt det och jag vet att jag kommer att göra det.