Fakta: Adam Lambert

Ålder: 33 år

Från: Indianapolis, USA

Bakgrund: Slog igenom 2009 då han kom på andraplats i "American Idol". Vann gjorde Kris Allen.

Aktuell: Hans tredje album, "The original high" släpptes i juni i år och snart ger sig Lambert ut på en tillhörande soloturné, som bland annat kommer till Sverige i april. Uppträder tillsammans med Queen på Sweden Rock nästa sommar.

Övrigt: Medverkade i fem avsnitt av tv-serien "Glee" och hoppas få skådespela mer i framtiden.

– Svenskar är väldigt gulliga och jag gillar energin i landet. Jag upplever en känsla av 'lev och låt leva' i samhället. Folk känns väldigt öppna och det finns mycket tolerans för olika typer av livsstilar och det känns som att folk vet hur man har ett trevligt liv, en bra livsstil. Jag har en så bra känsla när jag är där, jag trivs väldigt bra.

Artisten Adam Lambert, inför vårens Sverigekonsert.

Fakta: Adam Lambert om ...

Sverige: "Svenskar är väldigt gulliga och jag gilla energin i landet. Jag upplever en känsla av 'lev och låt leva' i samhället. Folk känns väldigt öppna och det finns mycket tolerans för olika typer av livsstilar och det känns som att folk vet hur man har ett trevligt liv, en bra livsstil. Jag har en så bra känsla när jag är där, jag trivs väldigt bra".

Queen: "Att sjunga deras låtar är väldigt intressant, för det är så annorlunda från min egen musik. Att vara på scen med dem är väldigt högljutt, det är mycket gitarr och trummor … det är väldigt rock’n’roll".

"American Idol": "Att programmet har åstadkommit det de har är fantastiskt. De sätter verkligen folk på kartan! Alla olika teman är en bra utmaning och det är ett bra sätt att förberedas för vissa delar av musikbranschen".

Framtiden: "Det vore kul att få göra en långfilm eller medverka i fler tv-serier".

Det är bara några veckor sedan Adam Lambert uppträdde på den svenska "Idol"-scenen. Trots att det var en blixtvisit, som följde på ett kort stopp i Kina, uppskattade han besöket.

– Det var härligt att vara i Stockholm, jag lärde känna staden väl när jag tillbringade två månader där under arbetet med mitt senaste album, säger han.

Då fick han chans att utforska staden och har hittat flera favoritställen, de flesta längs med Birger Jarlsgatan. Han upplevde att staden blev som ett andra hem, för ett tag

En av svenskarna han samarbetade med var Tove Lo. Hon hörs på låten "Rumors" och Lambert beskriver henne som "fantastisk".

– Jag minns vår första låtskrivardag, på kvällen åt vi middag på restaurangen East och pratade om livet och tidigare relationer. Det var så vi fick inspiration till en del av texterna, det kommer från våra verkliga upplevelser, berättar han.

Sverigekonsert

Snart ger han sig ut på sin första soloturné på fem år och den 23 april kommer "The original tour" till Sverige och Fryshuset. Just nu pågår planeringen för fullt.

– Jag vill inte avslöja några detaljer, men jag kommer att köra en eller ett par låtar som jag aldrig har spelat live förut, säger han och tillägger:

– Konserten kommer att ta med publiken på en resa, showen är uppdelad i olika delar som har helt olika känsla, det känns jättespännande.

Förutom låtar från den senaste plattan, som delar namn på turnén, kommer Lambert att bjuda på hits från sina två tidigare album samt "några överraskningar".

Fyller stora skor

När Adam Lambert var i 20-årsåldern började han upptäcka 1970-talsrock och bandet Queen. Knappt tio år senare, 2011, fick han chans att följa med bandet på turné i rollen som sångare.

I sommar gör de flera spelningar ihop – bland annat på Sweden Rock i Sölvesborg. Lambert längtar efter att få spela med bandet igen och berättar att det har blivit som hans "andra familj".

Queens klassiska rocklåtar skiljer sig avsevärt från hans egen pop.

– Det är intressant att få återbesöka de här klassiska låtarna från dåtiden med dem – och att samtidigt få blicka framåt med mitt eget material. Jag får lite av båda världarna, säger Lambert.