Fakta: Adam Olenius

Född 1978.

Aktuell med solodebuten "Looking forward to the new me".

Say Lou Lou och Rebecca Scheja sjunger på ep:n.

Även sångare i bandet Shout Out Louds som har släppt fyra studioalbum. I höst går bandet in i studion igen för att spela in ett nytt album som släpps till våren.

Under flera års tid har idén om en solokarriär puttrat i Adam Olenius huvud. Musiksnuttar har sjungits och visslats in på mobilen. Låtar har skrivits i hissar, på barer och på flygplan. I mån av tid har arbetet fortskridit i studion, men det var inte förrän nyligen som Olenius satte en deadline för sig själv. Han bestämde sig för att släppa något till sommaren.

Vad som följde var några hektiska veckor, men nu är "Looking forward to the new me" ute.

– Det känns bra. Jag gör allting själv, så det känns som att jag har bra kontroll på det, säger Adam Olenius.

Inget filter

Vanligtvis skapas musiken tillsammans med de andra bandmedlemmarna i Shout Out Louds, men denna gång har Adam Olenius fått förlita sig helt på sin egen smak.

– Jag har inte haft något filter. Det har varit en frihetskänsla i den kreativa processen och det var delvis därför jag ville göra det här. Fast det är klart att det har varit läskigt också. Ibland är det svårare att arbeta efter sitt eget huvud.

Måns Lundberg, som har jobbat med Deportees och Håkan Hellström, har producerat tre av de fem spåren på ep:n. De två resterande har Adam Olenius gjort helt på egen hand. Det är första gången han sätter sig bakom mixerbordets hundratals knappar i rollen som producent.

– Så länge man tycker att det är bra och har någorlunda bra smak kommer man ganska långt. Men jag är väl ett halvproffs som är van vid att någon annan trycker på knapparna. Jag var tvungen att knacka på hos studiogrannarna ibland för att få hjälp med det tekniska.

Album i vår

För stunden är det soloprojektet som tar upp Adam Olenius tankar. Men de egna låtarna och den nystartade solokarriären är snarare tänkt som ett komplement än ett substitut till Shout Out Louds. Redan i höst ska Olenius och resten av bandet in i studion igen. Deras nya album är tänkt att släppas till våren.

– Jag tror att jag kommer att få uppleva nyhetens behag flera gånger. Att jag snart går in i studion med mina bästa kompisar känns fantastiskt, sen kommer jag tycka att det är fantastiskt att köra solo igen. Jag hoppas att det kan fortsätta så under en lång tid, säger han.