Fakta: Adele

Adele Adkins är en brittisk soulsångerska som föddes i London 1988.

Vann Kritikernas val på Brit awards 2007, samma år som hon släppte sin första singel "Hometown glory". Året därpå kom debutalbumet "19". Det följdes upp av andra fullängdaren "21" 2011, med hitlåtar som "Someone like you", "Rolling in the deep" och "Set fire to the rain". Albumet vann sammanlagt sju Grammys och har sålt i cirka 30 miljoner exemplar världen över.

Gjorde ledmotivet till James Bond-filmen "Skyfall" 2012 och vann en Oscar för sin insats.

Är aktuell med sin tredje skiva "25" den 20 november. Singeln "Hello" släpptes 23 oktober.

– Jag är 60 procent förväntansfull, 40 procent livrädd. Jag vill inte ha för höga förhoppningar, säger Adele i en stor intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

Förhoppningarna har haft både tid och anledning att växa. Adeles förra album "21" från 2011 blev århundradets succé, med hitlåtar som "Someone like you", sju Grammys och 30 miljoner sålda exemplar.

– Det var överväldigande, säger Adele.

Slopade låtarna

Bakom dröjsmålet finns flera orsaker, från barnafödsel till prestationsångest. Sångerskan, inte längre 25, har behövt vänja sig vid ett liv som kändis, där folk tystnar när hon kliver in i ett rum och hon inte längre får sköta sitt eget Twitterkonto efter ett par fadäser där alkohol blandats med sociala medier.

2014 var "25" i princip färdigt, när Adele bestämde sig för att slopa hälften av låtarna eftersom de inte kändes rätt. Drygt ett år senare är det här, och fansens nyfikenhet har smittat av sig. Singeln "Hello" har toppat listorna och en version av albumet läckte, men plockades snabbt bort, tidigare i veckan.

"Hjärta och smärta"

Tina Mehrafzoon, programledare för Musikguiden i P3, lyfter upp Adeles röst och universella teman som de främsta anledningarna till folks Adele-sug.

– Hon sjunger om hjärta och smärta på ett sätt som många kan känna igen sig i, säger hon.

Men trots att Adele till "25" har värvat nya, spännande samarbetspartners som Max Martin riskerar hon att upprepa sig själv, påpekar Mehrafzoon, eftersom hon fortfarande skriver om nostalgi och gamla ex.

"Känslobägarna svämmar över", intygar Expressen, som ger albumet fyra getingar, medan brittiska The Telegraph menar att "pop blir inte mer perfekt än så här".