Sidibé var en pionjär inom fotografin, och hans svartvita bilder från den maliska huvudstaden Bamako under 1960-talet – en tid som präglades starkt av frigörelsen från kolonialmakten Frankrike – ses ofta som en social kommentar till både popkulturen och till det traditionella maliska samhället.

– Det här är stor förlust för Mali. Han var en del av vårt kulturella arv, säger landets kulturminister N'Diaye Ramatoulaye Diallo. i en kommentar och tillägger att "hela Mali sörjer nu".

Sidibé var den första personen från den afrikanska kontinenten som hade en egen utställning i Paris prestigefulla museum Grande Palais och hans verk återfinns också hos exempelvis Museum of Modern Art i New York.

Frankrikes kulturminister Audrey Azoulay konstaterar i en kommenterar att Malick Sidibés ofta kallades för det "afrikanska fotografiets fader".

Sidibés förärades även Hasselbladsstiftelsens internationella pris 2003 och i juryns motivering står det att han har "dokumenterat en viktig period i Västafrikas historia med stark inlevelse, värme och entusiasm. I reportagebilder och porträtt har han på ett unikt sätt lyckats fånga stämningen och livskraften i en sjudande afrikansk huvudstad".

Malick Sidibé avled efter en tids sjukdom. Han blev 80 år.