Fakta: Jan Helin

Jan Helin började sin bana på Aftonbladet som praktikant 1993 och har sedan dess arbetat på en rad olika positioner på tidningen. Tidigare har han arbetat som reporter på Nynäshamnsposten och Sundsvalls Tidning. 2003–2004 var han chefredaktör för Ålandstidningen. Från våren 2016 är han ny programdirektör på SVT.

Helin kommer att ansvara för nyheter, sport, samhälle, dokumentär, barn och ungdom samt minoriteter. Han tillträder sin nya tjänst den 18 april.

– Det känns på väldigt många olika sätt i dag. Jag är väldigt glad för det nya jobbet. Det ska bli otroligt roligt att få leda public service in i en ny tid. Samtidigt tycker jag oerhört mycket om mitt team här på Aftonbladet, säger Jan Helin till TT.

Jan Helin tillträdde som chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet 2008 och blev även vd 2012.

– Om man har det uppdrag som jag har ingår det att förstå när det är dags att lämna över. När jag fick erbjudandet från SVT stod stjärnorna rätt. Aftonbladet står starkt i dag med en fantastisk ledning och redaktion. Jag lämnar över till ett team som är redo att ta det vidare, säger Jan Helin.

"Imponerande bredd"

Han har tidigare varit reporter på Sundsvalls Tidning och Aftonbladet samt chefredaktör för Ålandstidningen. Han har ingen tidigare jobberfarenhet från public service.

– Jag har alltid haft en fascination för public service. För mig personligen ska det bli utvecklande att få jobba med en bredare innehållspalett. SVT har en imponerande bredd och det lockar mig, säger han och tillägger:

– Till dem som till äventyrs tror att det ska bli mer Aftonbladet nu av SVT kan jag meddela att så kommer det inte att bli.

Olsson Olsén tar över

Samtidigt byter Lena Glaser ansvarsområde och tar över som programdirektör för bland annat SVT:s dramautbud.

Redaktionschefen Sofia Olsson Olsén tar över som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet. Ägaren Schibsted hoppas kunna utse en permanent ersättare under första kvartalet 2016, skriver Aftonbladet.