Fakta: Markus Krunegård

Markus Krunegård, född 1979 i Norrköping, slog igenom som frontman i bandet Laakso i början av 2000-talet. Han har också spelat med bandet Hets, superduon Serenades och släppt en ep tillsammans med Andreas Kleerup.

Mest känd är han dock som soloartist. Han fick ett brett genombrott 2008 med singeln "Jag är en vampyr" och albumet "Markusevangeliet". Sedan dess har han släppt soloskivorna "Prinsen av Peking", "Lev som en gris, dö som en hund", "Mänsklig värme" och "Rastlöst blod".

Aktuell med en omfattande akustisk turné. Senare i vår släpper han också ett nytt album tillsammans med Laakso.

Här kan man se Markus Krunegård i vår: 11/2 Uppsala, 12/2 Eskilstuna, 13/2 Gävle, 14/2 Östersund, 18–19/2 Örebro, 20/2 Karlstad, 25/2 Skövde, 26/2 Norrköping, 27/2 Växjö, 3–5/3 Göteborg, 10/3 Uppsala, 11/3 Hultsfred, 12/3 Borås, 18/3 Helsingborg, 19/3 Jönköping, 24/3 Kristianstad, 25/3 Halmstad, 26/3 Malmö, 27/3 Ystad, 1/4 Trollhättan, 2/4 Linköping, 4–5/4 Stockholm, 7/4 Falun, 8/4 Grängesberg, 9/4 Söderhamn, 15/4 Umeå, 16/4 Luleå, 22/4 Varberg, 23/4 Kalmar, 30/3 Hemavan.

Dagen innan Markus Krunegård skulle avsluta sin sommarturné ringde han sitt bokningsbolag och bad dem fixa ett par vårkonserter. Tanken var att göra "typ tre gig", ensam med gitarr.

– Några dagar senare ringde bokaren och sa att "det var ganska stort intresse, du kan göra 30". Just då var det lite ångest, säger Markus Krunegård.

Nu drar turnén snart i gång och spelschemat har vuxit ännu mer. Samtidigt har Markus Krunegård hunnit överge idén om att vara helt solo på scenen – musikern Markus Jägerstedt kommer att följa med.

– Först tänkte jag ju spela själv, men det hade blivit sjukt tråkigt i bussen och framför allt så hade det varit ganska mycket begärt att förvänta sig att publiken skulle hålla uppe intresset. Jag tycker själv det är ganska tråkigt om någon står själv med en gitarr i en timme.

Mindre orter

Musikaliskt sett väntar förstås ändå ganska lågmälda tillställningar.

– Texterna och låtarna hamnar mycket mer i centrum och det blir mycket läskigare. Det är också en anledning till att jag tycker att det här ska bli spännande. I vanliga fall kan man ju gömma sig bakom gester och ljus.

Då produktionen är så pass liten möjliggörs också besök på mindre orter. Just det var också en av anledningarna till att Markus Krunegård ville göra en akustisk turné.

– Det krävs inte att det säljs minst 200 biljetter för att man ens ska ha råd att ens lämna Stockholm. Nu kan man ju åka till Grängesberg och spela för 150 personer, det är kul, säger han.

Nytt Laakso-album

När turnén avslutas i slutet av april ska Markus Krunegård fortsätta arbetet med sitt nästa album. Han har dock ingen brådska.

– Efter den här turnén kan det nog vara bra för Sverige att pausa från mig och för mig att pausa från Sverige. Solo, i alla fall.

Däremot kan vi snart vänta oss nytt material med Laakso. Markus Krunegård och övriga medlemmar i popbandet återförenades i fjol för en konsert på festivalen Popaganda – sedan dess har de också hunnit spela in ett album.

– Det ska ut under våren någon gång. Vi får se om vi ska ut och spela sedan, det vore roligt men det finns inte så mycket tankar just nu.

Markus Krunegårds akustiska vårturné inleds i Uppsala den 11 februari.