Fakta: Harry Hole

Jo Nesbø har skrivit tio böcker om Harry Hole. Den första, "Fladdermusmannen", kom 1997 och den senaste, "Polis" gavs ut 2013.

Harry Hole har beskrivits som en av de mest plågade polismännen i Norge, om inte i hela världen. Han förlorade sin mor i cancer i 20-årsåldern och har ingen nära relation till sin far. Systern har Downs syndrom och han själv kedjeröker och dricker sig igenom de flesta av böckerna och hamnar dessutom oupphörligen i konflikt med chefer och kollegor.

Trots sitt röriga privatliv är Harry Hole en genuint duktig polis som skickats på uppdrag till såväl Australien som Thailand för att lösa kniviga fall. I "Snömannen" försöker han hitta en kvinna som anmälts försvunnen i Norge. Han kopplar ihop försvinnandet med ett anonymt brev han fått från en person som kallar sig för Snömannen.

Filminspelning pågår i centrala Oslo. Storfilmen "The snowman" är den första filmatiseringen av Jo Nesbøs uppskattade böcker om Harry Hole.

Huvudrollen i filmen spelas av Michael Fassbender och runt sig har han bland andra Rebecca Ferguson och Charlotte Gainsbourg. Regissör är Tomas Alfredson, som inte har gjort en film sedan "Tinker tailor soldier spy" kom för fem år sedan.

– Det känns verkligen skönt att vara i gång med något igen, säger Alfredson när TT besöker inspelningen.

Scorsese hoppade av

Från början var det tänkt att Martin Scorsese skulle regissera "The snowman", som är den sjunde av Nesbøs hittills tio böcker om den plågade Harry Hole. Men Scorsese fick annat att göra, och är nu filmens exekutive producent.

Man har filmat i Oslo, i Bergen och i norra Norge. Den dag TT följer inspelningen är teamet tillbaka i Oslo och håller till dels på Schröders Café, som i böckerna är Holes stamställe, dels på gården som hör till restaurangen Asylet.

Att det är bok nummer sju som blir film först är inga problem – "vi gör en film för folk som inte läst en Harry Hole-bok förut", säger en av de produktionsansvariga.

Michael Fassbender, som nu blir Norges mest berömda polis, hade aldrig hört talas om Harry Hole förrän han fick manuset sänt till sig. Nu är han inne på sin femte bok av Jo Nesbø.

– Harry är en karaktär som jag gillar. Det känns som om jag fått grepp om honom, han har krupit under skinnet på mig. Han är en väldigt mänsklig person. Ibland känns det som om snutar är skottsäkra, det är inte han. Och när han råkar i bråk så är det ofta han som råkar mest illa ut. Han är intelligent, icke-chauvinistisk och en person som inte är ofelbar, säger han.

– Om det skulle bli fler filmer om Hole är jag gärna med. Jag är fast vid honom. Jag gör gärna mer.

"En riktig filmskapare"

Fassbender är lyrisk över samarbetet med Alfredson.

– Det var meningen att jag skulle ha varit med i "Tinker tailor…", men det fungerade tyvärr inte. Nu är vi här, och det är en av de bästa upplevelserna på länge. Han är en riktig filmskapare, oerhört innovativ och lämnar inget till slumpen. Allt är genomtänkt.

Rebecca Ferguson åkte direkt från inspelningen av "The girl on the train" i New York till Oslo för att spela den kvinnliga huvudrollen, en polis som hjälper Hole i jakten på en seriemördare.

– Jag har inte haft mer än två veckor ledigt på flera år. Det är kul, men efter det här vill jag vara ledig i flera månader, vara med familjen och jobba med huset jag köpt i Simrishamn.

Ferguson var nervös

Rebecca Ferguson har länge velat jobba med Tomas Alfredson och blev överförtjust när hon fick veta att han arbetade med en filmatisering av "Snömannen" och ville träffa henne.

– Men det kändes nervöst att börja jobba med honom. Skulle jag kunna leva upp till det han ville?

Rebecca Ferguson fick sitt genombrott förra året mot Tom Cruise i "Mission: Impossible – Rogue nation", och det ryktas att hon ska vara med i uppföljaren. Själv säger hon att inga beslut är tagna.

– Jag vet inte. Inget är bestämt. Man jobbar med manuset nu och jag mejlar varannan dag och säger "glöm mig inte, glöm mig inte".