Fakta: Eddie Redmayne

Född: 1982 i London.

Bakgrund: Växte upp i London som ett av fem syskon. Började spela teater tidigt och fick också en del modelljobb som tonåring. Sin teaterdebut gjorde han som barn i pjäsen "Oliver!", regisserad av Sam Mendes. Den professionella debuten skedde i Shakespeares "Trettondagsafton" där han spelade Viola. 2010 fick han en Tony för sin roll i John Logans pjäs "Red". Parallellt med teaterkarriären medverkade han i filmer och tv-serier, bland annat "Den innersta kretsen" och "Les Misérables".

Genombrott på film: Rollen som Stephen Hawking i "The theory of everything" gjorde Redmayne världskänd. För rollen prisades han med en Oscar.

Aktuell: I "The danish girl" som får svensk biopremiär den 5 februari.

När Eddie Redmayne får frågan svarar han ärligt:

– Vet du vad, jag har inte en aning. Jag höll på att göra "The danish girl" när allt hände kring Oscarutdelningen, jag kan inte göra flera saker på en gång, jag vill koncentrera mig på en enda sak och då blir det så att jag inte läser speciellt mycket, särskilt om jag gör en annan film. Det enda jag kan säga är att jag känner mig väldigt lycklig över att få fortsätta att ha möjligheten att spela intressanta personer.

Första könskorrigeringen

Redmayne spelar Lili Elbe, som föddes som Einar Mogens Andreas Wegener 1882 . Hon var en dansk konstnär och anses vara den första person i världen som genomgick en könskorrigering. Elbe dog i september 1931 i Dresden i samband med att hon fick en livmoder inopererad i sig.

Hur gick Eddie Redmayne till väga för att leva sig in i rollen?

– Jag började med att undervisa mig själv, säger han.

– Jag träffade män och kvinnor från transvärlden, och deras partners, och de delade oerhört generöst med sig av sina berättelser. Det var helt överväldigande att höra, och alla var olika, inte en berättelse var lik någon annan. Sedan läste jag allt om Lili, både dokumentärt och fiction.

– För mig är hon Lili hela tiden. Hon föddes som Lili och vad det handlade om var att hon skulle befria sig själv och hitta sig själv samtidigt som samhället tvingade henne att vara på ett visst sätt för att passa in.

Han tycker inte det var svårt att spela kvinna.

– För mig var den fysiska sidan mindre viktig, det viktiga var hennes känslomässiga resa. Jag talade med mängder av transkvinnor och de berättade bland annat om de misstag de hade gjort, och om hur de hade försökt alldeles för mycket i början, till exempel när de skulle gå i högklackat. Det där ville jag skulle komma fram i filmen, hur Lili blev mer och mer bekväm i sig själv.

Hyllar Vikander

Hans hustru i filmen spelas av den likaledes Oscarsnominerade Alicia Vikander. Eddie Redmayne hyllar henne:

– Hon är fantastisk. Alla talar om hennes dansbakgrund, om den styrka och resning det har gett henne, men hon har också en fantastisk känslomässig kapacitet.

Nästa film vi får se Redmayne i Harry Potter-prequelen "Fantastiska vidunder och var man hittar dom" med premiär i november. Men den får vi inte veta någonting om ännu.

– Jag får inte säga någonting. Det är topphemligt.