– Jag försöker komma ihåg vad som hände de sista fem minuterna.

Alicia Vikander om att ta emot priset för bästa kvinnliga biroll på Oscarsgalans scen.

Fakta: Alicia Vikander

Född: 1988 i Göteborg.

Bor: London tillsammans med pojkvännen, skådespelaren Michael Fassbender.

Karriär i urval: Spelade roboten Ava i Oscarsbelönade "Ex machina" (2015) mot bland andra Oscar Isaac och i "Testament of youth" (2014) gestaltade hon den brittiska författaren och pacifisten Vera Brittain. Lärde sig danska inför rollen som den danska drottningen Caroline Mathilde i det danska Oscarsbidraget "A royal affair" (2012). Genombrottet kom i svenska "Till det som är vackert" (2009) där hon spelade mot Samuel Fröler. Innan dess kunde man se henne i tv-såpan "Andra avenyn" (2007–2008).

Bakgrund: Gick gymnasiet på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Sökte till scenskolan i Sverige i två års tid utan att komma in.

Aktuell: Har som andra svensk någonsin vunnit en Oscar för bästa kvinnliga biroll i Tom Hoopers drama "The danish girl" där hon spelar mot Eddie Redmayne. På årets Oscarsgala tävlade hon mot Kate Winslet ("Steve Jobs"), Rooney Mara ("Carol"), Rachel McAdams ("Spotlight") och Jennifer Jason Leigh ("The hateful eight").

Syns härnäst i: "Jason Bourne" som förväntas ha premiär under 2016.

Fakta: Svenska filmkändisar gratulerar Alicia Vikander

Lisa Langseth, filmregissör som arbetat med Vikander i två filmer, "Till det som är vackert" och "Hotell" berättar om hur det var att arbeta med skådespelaren i början av hennes karriär:

– Första gången hade hon nästan inte gjort någonting. Jag provfilmade henne i min lägenhet och testade alla scener och så, och då blev hon bättre och bättre väldigt fort. Andra gången vi jobbade tillsammans, i min film "Hotell", då hade hon gjort saker emellan och då var hon mycket mer erfaren.

Anna Serner, vd, Svenska Filminstitutet:

– Jag är otroligt glad för hennes skull och jag vill ge henne en stor grattiskram! Hon är bara 27 år och det här har gått på en rekordkort tid. Jag tror det här betyder att hon, om hon vill, har en livslång karriär framför sig.

Skådespelaren Loa Falkman arbetade med Alicia Vikander i den svenska filmen "Kronjuvelerna" från 2011.

– Man trodde att hon inte skulle kunna vara hetare än vad hon var och nu får hon den här Oscarsstatyetten. När vi spelade in "Kronjuvelerna" var hon för mig ett okänt namn men jag var oerhört imponerad redan då. Hon är den perfekta filmskådespelerskan. Hon bär på en hemlighet och man sugs in i hennes värld.

TT: Vad betyder statyetten för svensk filmindustri?

– Det blir ett oerhört fokus som går att jämföra med musikundret. Vi har någon form av mindrevärdeskomplex i Sverige, bara för att vi är ett litet land, men det borde vara tvärtom, vi borde vara malliga, säger Loa Falkman till TT.

Fakta: Oscarsvinnande svenskar

Här är alla svenskar genom tiderna som vunnit en Oscar:

Bästa kvinnliga huvudroll:

1945 Ingrid Bergman "Gasljus"

1957 Ingrid Bergman "Anastasia"

Bästa kvinnliga biroll:

1975 Ingrid Bergman "Mordet på Orientexpressen"

2016 Alicia Vikander "The danish girl"

Bästa icke engelskspråkiga film:

1961 Ingmar Bergmans "Jungfrukällan"

1962 Ingmar Bergmans "Såsom i en spegel"

1984 Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander"

1988 Bille Augusts "Pelle Erövraren"

Bästa dokumentär:

1951 Olle Nordemars "Kon-Tiki"

2013 Malik Bendjellouls "Searching for Sugar Man"

Bästa foto:

1974 Sven Nykvist "Viskningar och rop"

1984 Sven Nykvist "Fanny och Alexander"

Bästa klippning:

1984 Tom Rolf "Rätta virket"

Bästa kostym:

1976 Ulla-Britt Söderlund "Barry Lyndon"

1984 Marik Vos-Lundh "Fanny och Alexander"

Bästa scenografi:

1984 Anna Asp och Susanne Lingheim "Fanny och Alexander"

Bästa ljud och ljudeffekter:

1996 Per Hallberg "Braveheart"

2008 Per Hallberg "The Bourne ultimatum"

2010 Paul Ottosson "The hurt locker"

2013 Per Hallberg "Skyfall"

2013 Paul Ottosson "Zero dark thirty"

Bästa kortfilm:

1949 Arne Sucksdorff "Människor i stad"

Hedersutmärkelser:

1954 Greta Garbo

2001 Rune Ericson

2015 Magnus Wrenninge

Att den svenska skådespelerskan Alicia Vikander skulle få en Oscar för sin rollprestation i "The danish girl" var förhandstippat, ändå kom det som en smärre chock för Vikander själv.

– Jag försöker komma ihåg vad som hände de sista fem minuterna. Varje år den här natten brukar jag sätta väckarklockan på 02.00 och titta på Oscarsgalan för att fira film människor som arbetar med film. Och att hålla min mammas hand och uppleva att vara i det här rummet var coolt, säger Alicia Vikander till TT direkt efter vinsten.

Tackade familjen

I sitt tacktal nämnde hon såväl sin motspelare Eddie Redmayne som familjen och "ni där hemma".

Kulturministern Alice Bah Kuhnke var en av de första hemma i Sverige att gratulera den svenska stjärnan:

– Jag träffade Alicia i Cannes i somras tillsammans med hela teamet bakom Ingrid Bergman-dokumentären. Redan då var det flera som talade just om likheterna med deras oerhörda begåvningar. Det är såklart svårt att jämföra, men enkelt uttryckt så har Alicia Vikander alla möjligheter att ta väldigt stora steg och hon är redan nu historisk, säger hon till TT.

Även statsminister Stefan Löfvén har skickat en hälsning där han hyllar den svenska pristagaren:

"Jag vill framföra mina och regeringens varmaste gratulationer och jag tror att jag talar för hela Sverige när jag säger: bra jobbat Alicia, du är en stolthet för Sverige som kulturnation", skriver Expressen.

Mer hbtq i Hollywood

I "The danish girl" spelar Alicia Vikander hustrun till Einar Wegener, den första transpersonen i världen att genomgå en könskorrigerande operation.

Nu hoppas hon att filmen kan öppna dörren för fler hbtq-filmer i Hollywood.

– Jag började arbeta med den här filmen för två år sedan och det har inte varit en enkel film att göra. Bara sedan vi avslutade inspelningen har Caitlyn Jenner kommit ut och det har kommit tv-serier och filmer som "Transparent" och "Tangerine" – det har varit ett socialt skifte. Jag hoppas att på samma sätt som den här filmen har utbildat mig kommer den öppna dörrarna för en bredare konversation för andra, säger Alicia Vikander.

Kan välja och vraka

Bakom sig har Alicia Vikander en kometkarriär, bara under det senaste två åren har hon synts i filmer som "Ex machina", "The man from UNCLE", och "Testament of youth". Hennes karriär började med Lisa Langseths "Till det som är vackert", 2009. De samarbetade även i "Hotell", 2013.

– Det är bara jätteroligt, fantastiskt, säger regissören om vinsten.

TT: Vad betyder det här priset för henne?

– Jag tror det betyder att hon kommer kunna göra det hon vill göra, hon kan välja och vraka och styra projekt på ett sätt som hon känner att hon vill göra. Hon behöver inte bara vara en tacksam ja-sägare utan kan påverka sammanhang och så, säger Lisa Langseth.

"Du klarar det"

Med sina framgångar i Hollywood hoppas stjärnan kunna inspirera unga skådespelerskor.

– Mina föräldrar har alltid sagt "du klarar det". Uppenbarligen är många saker möjliga, saker som jag aldrig kunnat tro och det är bara för att jag har några fantastiska kvinnor som stöttat mig. Så mitt råd till unga tjejer är att fortsätta kämpa, säger Alicia Vikander.