Bruce Springsteen och E Street Band

Var: Konserthuset i Stockholm.

När: 22 november 1975.

Bruce Springsteens egna ord om konserten i en intervju med SVT:s Peter Sinding-Larsen 2005: "Vi var väldigt unga och vi hade aldrig varit utanför USA. Vi var ovana vid att vara så långt hemifrån. Men det var en bra konsert och publiken var fantastisk".

2 000 personer gick in. 20 000 personer kom ut. Så brukar det sägas om Bruce Springsteen-konserten på Konserthuset i Stockholm 1975 på grund av antalet personer som i efterhand har hävdat att de var där.

En som verkligen var på plats är författaren och sportjournalisten Mats Olsson, 67.

– Jag minns framförallt att det hela var hajpat på förhand och att det var mycket "finare" människor där som aldrig brukade gå på konserter i vanliga fall. Jag satt där och kände att "jaha, vart har ni varit resten av året under en jäkla massa andra konserter?", säger han.

"Enorm show"

Springsteen, då 26 år gammal, hade precis släppt succéalbumet "Born to run". Mats Olsson har sett honom live minst 20 gånger efter det. Det han minns mest från 1975 är att det var en enorm show.

– På den tiden så fick det inte lov att vara show, det skulle vara svenskt och tråkigt, man skulle stå stilla, man skulle inte klä upp sig, det skulle vara tråkig musik. Och här kom en amerikansk fullblodsshow. Det var en show som de där finare människorna normalt sett inte tyckte om.

Exklusiv konsert

Att konserten blivit legendarisk tror han beror på att det var första gången som Springsteen spelade utanför USA.

– Det dröjde flera år innan han kom tillbaka, så det var en exklusiv grej på den tiden.