Fakta: Sven-Bertil Taube

Sven Bertil Taube är född 1934 i Stockholm. Numer bor han i London. Han är son till Astri och Evert Taube. 1954 kom hans debutskiva. Sedan dess har han spelat in över 30 skivor.

Taube turnerar fortfarande och spelar in skivor. 2014 fick han en Grammis och året därpå ytterligare en.

Vid sidan av musiken har han haft en framgångsrik karriär som skådespelare. Han har gjort flera roller på Dramaten och på 70-talet medverkade han i Hollywood-filmer som "Gamarna" och "Örnen har landat".

Sven-Bertil Taube är dubbelt tv-aktuell då SVT2 visar en dokumentär om honom den 16 september. Den 17 september sänds en konsert med honom som spelats in på Cirkus i Stockholm tidigare i år.

81 år gammal är Sven-Bertil Taube hetare än de flesta unga artister. När Håkan Hellström gjorde sina kolossala konserter på Ullevi i somras var Sven-Bertil en av gästerna och mottogs med dånande jubel.

Det här innebär att hans karriär sträcker sig över sex decennier. Debutskivan kom redan 1954. Vid sidan av musiken har han även gjort flera hyllade insatser som skådespelare. På 70-talet syntes han i Hollywood-produktioner som "Örnen har landat".

"Väldigt smickrande"

När TT träffar artisten stöder han sig på en krycka. Men han ler med hela ansiktet och förklarar att han känner sig mycket hedrad över att SVT hyllar honom två kvällar i rad.

– Det är väldigt smickrande att få den här uppmärksamheten på äldre dar när man normalt sett borde vara bortglömd.

Den 16 september visas dokumentären "Sven-Bertil". Dagen därefter är det dags för en konsert som spelades in på ett fullsatt Cirkus i Stockholm i mars i år.

– Jag har bara sett glimtar av dokumentären. Så det här är lika spännande för mig som för andra.

Många dumheter

Han påpekar att återblickandet har fått honom att förundras över hur minnet fungerar.

– Saker som hände för 60 år sedan känns som om de inträffade i går. Men framför allt inser man hur mycket dumheter man har gjort. Det är väl något slags samvete som flyter upp och påminner en.

Sven-Bertil Taube har återkommande hamnat i skuggan av sin far, Evert Taube. Men det är inget han besväras av.

– Jag kan ju inte göra så mycket åt det och jag har inget annat att jämföra med. Samtidigt är jag full av beundran för min far och jag har haft en väldigt god relation till honom.

Förbaskad kollega

När Sven-Bertil Taube debuterade på Dramaten i pjäsen "Gisslan" 1960 skrev en kritiker att han förmodligen fått rollen på grund av sin far. Då blev kollegan Gunn Wållgren fly förbaskad.

– Hon tyckte att man borde slå tidningen i huvudet på skribenten. Det är väl klart att den som skriver så inte är särskilt klipsk. Men det är inte så mycket att reta upp sig på.