Fakta: "Mammas nya kille"

Humorprogrammet började sändas i P3 den 27 augusti 2005. Genom åren har det gjort en del uppehåll men återkom med en ny säsong hösten 2015.

I ensemblen ingår Bengt Strömbro, Sofia Wretling, Mattias Fransson, Olof Wretling och Sven Björklund.

Grundidén är att programledaren Bengt Strömbro, som medverkar under sitt verkliga namn, gästas i av ett stort antal figurer. Bland de mest populära märks nycirkusartisten Katla, vars röst görs av Olof Wretling, och den ständigt arbetssökande Leif "Lacken" Magnusson som får röst av Mattias Fransson.

Den 1 september är det urpremiär för gruppens scenshow "Kunskapslyftet" i Umeå. Därefter kommer föreställningen till Södra Teatern i Stockholm den 8 september.

Sedan "Mammas nya kille" började sändas 2005 har programmets originella korsning av tossig absurdism och kärv socialrealism lockat en sällsynt hängiven publik. Tragikomiska figurer som nycirkusartisten Katla, folklivsforskaren Job Andersson och Kicki Tapper, talesperson för Non Fightning Generation i Hagfors, har blivit snudd på folkkära.

Men än så länge har de bara varit röster.

– Det är ju det som är så underbart med radio, att allt som behövs är en röst. Och precis som med en god bok så skapar den som lyssnar sina egna bilder, säger Olof Wretling som är en av de fem personer som ingår i humorgruppen.

Stor utmaning

I september tar radiokonceptet steget upp på scen när showen "Kunskapslyftet" har premiär i Umeå, därefter kommer föreställningen till Södra Teatern i Stockholm. Olof Wretling erkänner utan omsvep att det är en stor utmaning att förvandla alla dessa röster till fysiska gestalter.

– Vi pratar ändå om ett program som väldigt många har en relation till och som de har följt under en lång tid.

För att ge figurerna ett utseende har ensemblen tagit hjälp av kostymören Sanna Nyström och maskören Erika Nicklasson som tidigare jobbat med tv-programmet "Historieätarna".

Men även om kollektivet har ett ömsint förhållande till sina fans betonar de vikten av att inte grubbla för mycket kring huruvida någon kommer att bli besviken.

– Jag tänker att de som gillar vårt program också gillar våra hjärnor och det vi tycker är kul. Då ska vi fortsätta utgå från det vi vill göra. säger Mattias Fransson.

Olof Wretling konstaterar också att samtidigt som de är nervösa så är den dominerande känslan glad förväntan.

– Vi har en brinnande lust att förse de här karaktärerna med en kropp och faktiskt få möta dem. Med radioprogrammet är vi ganska långt ifrån lyssnarna. Vissa sketcher spelas in flera månader innan de sänds. Därför blir man själv en lyssnare i viss mån. Nu får vi möta publiken live, säger Olof Wretling.

Nya figurer

Sofia Wretling nickar instämmande och berättar att utöver de mer välbekanta figurerna så kommer även ytterligare typer att ta plats på scen.

– Det finns många figurer i omlopp som aldrig har fått komma till tals, även om de har omnämnts. Det kommer att bli mer ensemblespel nu, säger Sofia Wretling.

Vad som händer med radioformatet i framtiden är inte klart i nuläget.

– Det har vi inte ens tänkt på. Det får vi se, säger Sven Björklund.