Fakta: Årets stjärnor på slottet

Amanda Ooms, 51 år, är skådespelerska, författare och konstnär och fick sitt genombrott i Suzanne Ostens film "Bröderna Mozart". Under 1990-talet inledde hon en internationell karriär men har även spelat huvudroller i stora svenska filmer som "Så vit som en snö", "Harrys döttrar" och "Maria Larssons eviga ögonblick".

Stefan Sauk, 60 år, är skådespelaren som fick sitt genombrott med humorsketcher kallade "Tillfälligt avbrott" i satirprogrammet "Lorry". Han spelade Jan Guillous hjälte Carl Hamilton i långfilmen "Vendetta" och har sedan dess haft en rad roller i stora svenska filmer.

Marika Lagercrantz, 61 år, är skådespelerska med en lång karriär på Stockholms Stadsteater och Dramaten. Hon har medverkat i en rad långfilmer, som Bo Widerbergs "Lust och fägring stor" och "Män som hatar kvinnor". Under åren 2011–2014 var hon kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin.

Morgan Alling, 47 år, är skådespelare, regissör, författare och föreläsare och fick sitt genombrott med tv-serien "Tippen". Han spelar pappa i de populära "Sune"-filmerna och var nyligen aktuell med sin dokumentärserie "Morgans mission" på SVT. I boken "Kriget är slut" berättar han om sin tuffa barndom med alkoholiserade föräldrar och flytt mellan olika barnhem och fosterfamiljer.

Claire Wikholm, 71 år, är skådespelerska och författare och har varit verksam inom film, tv och teater sedan 1960-talet. Hon är känd från bland annat adventskalendern "Broster, Broster!", kultfilmen "Vi hade i alla fall tur med vädret" och en lång rad roller på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Fakta: Tidigare deltagare

Säsong 1: Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Mona Malm, Sven-Bertil Taube.

Säsong 2: Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Peter Stormare.

Säsong 3: Janne "Loffe" Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja, Christina Schollin.

Säsong 4: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren.

Säsong 5: Ulf Brunnberg, Marie Göranzon, Dan Ekborg, Monica Dominique, Niklas Strömstedt.

Säsong 6: Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabaeus, Johan Rheborg.

Säsong 7: Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Philip Zandén.

Säsong 8: Leif Andrée, Malena Ernman, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Lasse Åberg.

Säsong 9: Harriet Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg, Rikard Wolff.

I säsongens tredje avsnitt av SVT:s "Stjärnorna på slottet" står mångsysslande Amanda Ooms i fokus. Skådespelerskan, konstnären och författaren ser deltagandet i tv-programmet som ett yrkesuppdrag.

– Det är ju ett jobb att säga "okej, jag ska vara med i det här". Jag tycker att vi alla har berättat och bjudit på oss själva, jag tycker att man har fått lära känna alla närmare, vi ser vackra ut och ibland ryts det till, säger Amanda Ooms.

Under säsongen har Claire Wikholm och Morgan Alling har redan berättat om tunga episoder i sina liv. I sitt avsnitt gör Amanda Ooms samma sak.

– Det är ju hela idén med det här programmet att till frukost pratar man om sin barndom, på lunchen pratar man om sin karriär och vid middagen pratar man om sitt liv, sin familj och sina relationer. Det finns en rutin och vi visste ju vad vi gav oss in på, säger hon.

Lever med Thåström

Amanda Ooms lever tillsammans med rockstjärnan Joakim Thåström – känd för att vara extremt privat. Hon säger att hon inte diskuterade med honom om vad som skulle tas upp i programmet men att hon redan inför inspelningarna hade bestämt sig för vad som skulle sägas och inte.

– Jag pratar inte om någonting i "Stjärnorna på slottet" som jag inte redan har belyst eller dissekerat i mina egna romaner och pjäser eller i min konst. Det är saker som jag redan har distans till, som jag redan har tittat på. Jag avråder från att tala om saker som man är mitt uppe i, säger Amanda Ooms.

Bejaka mediala sidan

Själv har hon inte talat om särskilt mycket alls de senaste åren då hon försökt hålla sig undan rampljuset så gott det går. Under 2015 bestämde hon sig dock för att återigen bejaka "den mediala sidan av yrket".

– Det var ett beslut som jag tog eftersom jag kände att jag faktiskt ville vara med igen. I många år gjorde jag valet att säga nej, jag har haft små barn, jag har arbetat mycket för mig själv, och bara varit med i intervjuer inför premiärer. Men nu är det färdigt med det året så nu får vi se vad jag gör, säger Amanda Ooms.

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.