Fakta: Amos Gitai

Född 1950 i Haifa, Israel.

Utbildad arkitekt, men tjänstgjorde som filmare i det militära. Efter att hans helikopter sköts ned vid tjänstgöring 1973 bytte han bana helt. I början av sin filmkarriär gjorde han främst dokumentärer, senare började han även göra fiktionsfilm.

Fokus i Gitais filmer ligger ofta på Mellanöstern och Israel-Palestina-konflikten.

"Rabin – den sista dagen" har svensk biopremiär den 4 november 2016.

– Jag känner mig orolig. Den här filmen gjordes inte bara av personliga skäl. Den är en kommentar från en oroad medborgare. Jag tycker att landet utvecklas på ett oroväckande sätt, säger Amos Gitai, på telefon från Neapel där han förbereder en operauppsättning av Shakespeares "Othello".

Hat mot Rabin

Det är ett år sedan "Rabin – den sista dagen" gick upp på biografer i Israel, exakt 20 år efter mordet på den förre israeliske premiärministern Yitzhak Rabin. I filmen skildrar Gitai den stämning som rådde i landet före och efter mordet, med hätska demonstrationer mot Rabins försök att skapa en fredlig tvåstatslösning.

Gitai håller med om beskrivningen av filmen som en väckarklocka, en sorts varningens exempel på vad som kan ske när den politiska debatten spårar ur. Trots att Rabin tog ton mot den retorik som fördes, bland annat i Knesset, verkade han själv aldrig oroad för sin personliga säkerhet.

– Han hade fel, uppenbarligen, säger Gitai.

Extrema grupper

Amos Gitai menar att både israeliska och palestinska extremister provocerades av Rabins politik, och drog till och med nytta av varandra för att bekämpa den. Israelisk extremhöger kunde peka på självmordsdåd genomförda av ultranationalistiska palestinier och använda det som exempel på hur Rabins politik inte fungerade.

– Även om de inte går på cocktailpartyn tillsammans, hjälper de här grupperna varandra.

En av frågorna som ställs i filmen är i fall situationen i Israel och Palestina hade sett annorlunda ut i dag om Yitzhak Rabin inte hade mördats. Där svarar Shimon Peres, som efterträdde Rabin efter dennes död, jakande.

Håller du med?

– Peres var så mycket mer insatt än vad jag är, så jag måste ta honom på orden.

– Att skapa fred, som jag ser det, är som vilken mänsklig relation som helst. Båda parter måste få sitt utrymme. Israel i dag ser enbart till sig självt, men om inte den andre tillåts att existera kommer kriget aldrig att ta slut, säger Amos Gitai.

Hur håller man hoppet uppe?

– Jag tror att man måste göra det, förlorar du hoppet blir du nihilist. Hoppet kan också användas för att injicera energi i vardagen. Så du måste upprätthålla det, det finns inget annat sätt.