Fakta: Amy Schumer

Född: 1981 på Manhattan i New York.

Karriär: Ståuppdebuterade 2004 på Gotham Comedy Club i New York. 2007 fick hon sitt genombrott som komiker när hon deltog i dokusåpan "Last comic standing". 2013 blev hennes flerfaldigt prisbelönade tv-serie "Inside Amy Schumer" en av humorkanalen Comedy Centrals största tittarsuccéer. Två år senare spelade hon huvudrollen i den romantiska komedin "Trainwreck" som hon också skrev manus till. För drygt en vecka sedan debuterade hon som författare med självbiografin "The girl with the lower back tattoo" som klättrar på bästsäljarlistorna.

Aktuell: Uppträder som ståuppkomiker på Hovet i Stockholm den 31 augusti som en del av sin pågående världsturné.

Det var just som ståuppare som Amy Schumer inledde sin kometkarriär och i en mejlväxling med TT förklarar hon att kärleken till konstarten är djupt rotad.

– Det är bara du, en mikrofon och publiken. Ingen som ger dig några instruktioner. Inga reklamavbrott. Det är det mest ädla och oförfalskade sättet att framträda, säger Amy Schumer.

Gjorde succédebut

Att hon ville ägna sitt liv åt komik insåg hon redan som femåring när hon spelade Gretl i "Sound of music".

– Varje gång jag kom in på scenen så skrattade alla. Jag blev upprörd, men regissören förklarade att det är en fantastisk förmåga att kunna få folk att skratta. Det var ett ögonblick som fastnade. Då insåg jag "Okej, det här är vad jag vill göra".

Under sina första år som komiker antog Amy Schumer ett slags scenpersonlighet som lallig blondin med en glupande aptit på sex och sprit. På senare år har hennes humor blivit mer sofistikerad och politisk. I dag hyllas hon som en feministisk förebild med röntgenblick för patriarkala strukturer.

Hennes vassa sketch från den egna tv-serien "Inside Amy Schumer" om hur Hollywood dumpar kvinnliga skådespelare som inte längre är "knullbara" har över fem miljoner visningar på Youtube.

Hotad till livet

Hon är också en uttalad kritiker av USA:s liberala vapenlagar. Något som har inneburit att hon hotats till livet och numera skyddas av livvakter. Det vägrar hon att kommentera, men hon konstaterar att humor är ett fenomenalt kommunikationsmedel.

– Humor låter dig smyga in bakvägen med information. När du får folk att skratta så upplever de inte att de har blivit slagna i huvudet med ett budskap.

I samband med att Amy Schumer listades som en av världens mest inflytelserika människor av tidningen Time 2015 presenterade skådespelaren Tilda Swinton henne som en uppriktighetsbomb. Den genomborrande ärligheten är förmodligen också förklaringen till Schumers framgångar. Men hon betonar att det kräver mycket mod.

– Lucille Ball sade "Jag är inte rolig, jag är modig". Jag älskar det citatet, säger Amy Schumer som lever ett tillbakadraget liv vid sidan av scenen.

– Den vanligaste missuppfattningen om komiker är att vi alltid är roliga och på. De flesta av oss är rätt tystlåtna privat.