Fakta: Resultatet i finalen

1. Frans: "If I were sorry" (156 poäng)

2. Oscar Zia: "Human" (132 poäng)

3. Ace Wilder: "Don't worry" (118 poäng)

4. Wiktoria: "Save me" (114 poäng)

5. Robin Bengtsson: "Constellation prize" (83 poäng)

6. Molly Sandén: "Youniverse" (76 poäng)

7. Lisa Ajax: "My heart wants me dead" (56 poäng)

8. Panetoz: "Håll om mig hårt" (53 poäng)

9. Saraha: "Kizunguzungu" (47 poäng)

10. Boris René: "Put your love on me" (41 poäng)

11. David Lindgren: "We are your tomorrow" (39 poäng)

12. Samir & Viktor: "Bada nakna" (31 poäng)

Fakta: Frans

Frans Jeppsson Wall föddes i december 1998 i Ystad. Som sjuåring fick han en hit med "Who's da man" – en hyllningslåt till Zlatan Ibrahimovic.

Debuterade i år i Melodifestivalen och stod till slut som segrare med bidraget "If I were sorry", skrivet av Frans själv tillsammans med Oscar Fogelström, Michael Saxell och Fredrik Andersson.

I och med vinsten blev Frans den yngsta vinnaren av Melodifestivalen sedan Carola vann med "Främling" 1983. Han får nu representera Sverige i Eurovision Song Contest som hålls i Globen i Stockholm i maj.

Även utanför Melodifestivalen har "If I were sorry" rönt enorma framgångar. Låten har spelats över sju miljoner gånger på Spotify och ligger för närvarande etta på såväl singellistan som Svensktoppen.

Det är söndag förmiddag när Frans Jeppsson Wall tar emot på artisthotellet i Stockholm – ett halvt dygn har gått sedan han segrade i Melodifestivalen med "If I were sorry".

– Jag har ju inte sovit så jättemycket, jag gick till sängs halv sex. Nej, det var lite senare förresten, vid sjutiden, berättar han.

Frans beskriver efterfesten som "galen".

– Jag gick upp på scenen och sprutade alkoholfri champagne över halva publiken. Det var trevligt. Sedan var det bara att festa, dansa och ha kul, säger han.

"Rysningar genom kroppen"

Ända sedan han gjorde succé i den fjärde deltävlingen i Gävle för drygt två veckor sedan har experterna varit överens om att Frans skulle vinna Melodifestivalen.

Själv har han valt att inte lägga någon press på sig själv – nerverna kom först i slutet av finalen i Friends arena.

– När folkets röster lades ut, då kände jag bara att jag fick rysningar genom hela kroppen och det var då det slog mig att "shit, jag kanske vinner det här". Jag hade trängt bort de tankarna tidigare men då gick det inte längre, de bara kom, säger Frans.

Eurovision svårgreppbart

När han sedan ropades ut som segrare tog känslorna över helt.

– Det går inte att beskriva. Jag var så chockad men samtidigt så taggad. Efter att jag hade vunnit och skulle försöka inse vad som hade hänt, då kraschade jag helt. Mitt huvud klarade inte av det, säger Frans.

Att han nu ska representera Sverige i Eurovision Song Contest i Globen i maj har han knappt förstått.

– Nej, nej, nej. Jag tror att jag precis har börjat greppa att jag gick direkt till final i Melodifestivalen. Jag vet ju att jag ska tävla i Eurovision men det är svårt att greppa vad det innebär och verkligen försöka smälta det. Men det känns kul och stort att få representera Sverige, säger Frans.

Tillbaka till skolan

Först väntar dock lite vardag. För Frans innebär det att fortsätta spela in ny musik och gå i skolan. Redan under måndagen räknar han med att vara tillbaka i skolbänken i Ystad.

– Jag går första året, naturvetenskap. Så det är mycket att hålla koll på, det gäller att hänga med. Skolan är ett ställe jag kan rymma till, det är lugnast där. Det blir minst uppståndelse och hajp, så det är ganska skönt, förklarar han.

Innan han börjar fundera på Eurovision stundar också ett efterlängtat påsklov med familjen.

– Vi ska i väg och åka skidor. Jag kan ju inte åka skidor eftersom jag har en korsbandsskada så jag kommer bara ligga och ta det lugnt i en vecka. Det blir trevligt, säger Frans.