Fakta: Ana Diaz

Född 1978, uppvuxen i Västerås.

Hade tänkt bli tandläkare men blev i stället låtskrivare och producent. Har bott utomlands i många år och skrivit åt artister som Britney Spears, Wyclef Jean, One Direction, Loreen, Agnes, Måns Zelmerlöw och Petra Marklund.

Slog igenom som soloartist i höstas med singeln "Fyll upp mitt glas nu". Har sedan dess också hunnit ge ut singeln "Starkare".

Släpper sin debut-ep "Lyssna, del 1" den 3 februari. En del 2 är planerad till senare i år.

När Ana Diaz växte upp i Västerås dök melodier hela tiden upp i hennes huvud. Ändå hade hon aldrig någon tanke på att bli artist.

Social fobi gjorde att ett sådant karriärval kändes orimligt. Familjehistorien spelade också in.

– Min farmor och farfar är musiker och de turnerade runt under hela min pappas barndom. Det var andra tider då och han växte upp hos släktingar. Jag tänkte länge om musik att det var ett yrke som splittrade familjer, att det var slitsamt, nästan som att jobba på cirkus, säger Ana Diaz.

Jobbat med Britney

I stället tänkte hon bli tandläkare – en plan som grusades när hon, trots allt, blev kontrakterad till ett förlag som låtskrivare. Ett stundtals hårt och tufft jobb men också något som resulterat i samarbeten med stora artister som Britney Spears, Wyclef Jean, Loreen och Agnes.

Och i höstas, när hitsingeln "Fyll upp mitt glas nu" släpptes, blev Ana Diaz till slut också artist.

– Jag vet inte riktigt varför, det var liksom bara dags för det. Jag tror jag behövde tid för att mogna, mycket behövde falla på plats. Jag är också förvånad över att det blev på svenska, jag hade aldrig skrivit musik på svenska tidigare, säger hon.

"Tjolahopp-tjolahej"

När det väl blev svenska blev också texterna extra viktiga.

– Internationellt är det mycket som håller hög nivå, men sedan är det som att man kan komma undan med lite "tjolahopp-tjolahej"-text på svenska. Det tycker jag inte att man ska göra, jag tycker att man ska ta i från knäna och inte vara rädd för att satsa för fullt, säger Ana Diaz.

På sin debut-ep "Lyssna, del 1", som släpps den 3 februari, har hon därför valt att samarbeta med poeten Daniel Boyacioglu. Tillsammans har de stött och blött varje ord.

– Det kan bli vilda diskussioner om varför det ska vara ett ord och inte ett annat. Men det har blivit så otroligt bra, mycket bättre än vad jag hade kunnat tänka mig. En lyckträff, säger Ana Diaz.

Nu hoppas hon att skivan ska tas emot lika väl som singeln.

– Det är klart man hoppas att folk ska gilla det. Det är liksom halva grejen, ena halvan är att man gör något och andra halvan händer när någon hör det och gör det till sitt, säger Ana Diaz.