Fakta: "Ninja warrior"

"Ninja warrior" är en tävling där de allra bästa och fysiskt mest vältränade personerna tar sig an världens svåraste hinderbana. Tävlingarna startade i Japan 1997 på kanalen TBS och spred sig sedan till USA.

Den förste svenske vinnaren, den klättrande finansmannen Alexander Mars, har sedan sin vinst tävlat som svensk representant i både japanska originalbanan "Sasuke" och i Europas lag i "American ninja warrior – USA vs the world".

Den svenska versionen "Ninja warrior Sverige" sänds i Kanal 5.

Källa: Discovery Networks Sweden

Han nådde inte ända fram till det avslutande finaltornet Midoriyama, men genom snabbast tid fram till andra greppet på "cliffhangern" knep André Sihm från Knivsta vinsten i årets "Ninja warrior Sverige".

"Det är helt klart både det roligaste och mest nervösa jag gjort, men att få trycka på knappen efter att ha klarat banan är en fantastisk känsla. Mest för att jag bevisat för mig själv att jag faktiskt klarar banan. Om jag får en ny chans att försöka bestiga Midoriyama så tar jag den gärna! Jag måste i alla fall prova om jag kan", säger Andre Sihm i ett pressmeddelande.

I och med segern har han i sommar fått en plats i den japanska originalbanan "Sasuke".

"André Sihm är verkligen en värdig vinnare, han är väldigt allround och en naturlig idrottsman. Han har balansen, explosiviteten och greppstyrkan. Och med ytterligare lite klättring i nyporna så tror jag att han skulle kunna utmana Midoryama", säger programmets träningsexpert Mårten Nylén.

Sedan tävlingarna startade i Japan 1997 är det hittills bara sex personer, fyra från Japan och två från USA, som har klarat hela banan.