– Jag ville tillbaka till en ton som jag hade i mina första skivor.

Anna Ternheim om sitt nya album "For the young".

Fakta: Anna Ternheim

Född i Sollentuna utanför Stockholm i maj 1978.

Slog igenom 2004 med debutalbumet "Somebody outside" och singlar som "To be gone" och Broder Daniel-tolkningen "Shoreline". Skivan belönades med såväl en Grammis som ett P3 Guld-pris.

Sedan dess har hon givit ut albumen "Separation road" (2006), "Leaving on a mayday" (2008) och "The night visitor" (2011).

Aktuell med nya albumet "For the young" som släpps den 13 november.

I vår väntar en stor turné. Här är alla konsertdatum: 19/2 Malmö, 21/2 Karlskrona, 24/2 Halmstad, 25/2 Göteborg, 26/2 Borås, 27/2 Örebro, 1/3 Västerås, 2/3 Umeå, 3/3 Luleå, 4/3 Sundsvall, 5/3 Bollnäs, 6/3 Gävle, 8/3 Bergen, 9/3 Oslo, 10/3 Nøtterøy, 11/3 Trondheim, 12/3 Falun, 13/3 Uppsala, 14/3 Stockholm, 16/3 Växjö, 17/3 Jönköping, 18/3 Linköping, 19/3 Eskilstuna, 30/3 Norrköping, 1/4 Karlstad.

Anna Ternheim om...

....att vara artist och låtskrivare: "Det är inte ett arbete som är så förutsägbart för man jobbar ju med sig själv, det går inte att komma ifrån. I alla fall jag, jag skriver musik för att förmedla känslor och uttrycka det jag har i mig. Det är ju en konsekvens av livet jag lever och det kanske inte kommer att vara en spikrak linje från det att man börjar till den dagen man kolar. Ju mer jag tänker på det är det inte så konstigt att det blir avbräck."

...sin röst: "Den har blivit starkare, friare. Jag kan släppa mer och mer. Det var väldigt svårt att sjunga på första skivan, väldigt återhållet. Jag pratsjunger nästan och jag vet att det är på väg att gå sönder. Den var väldigt svårt att spela in. Andra skivan också, sedan började det öppnas upp efter det. Både hur man faktiskt sjunger men det handlar också om olika mentala spärrar, vad man vågar uttrycka. Jag känner mig mycket friare överlag i dag och mindre rädd för allt möjligt. Det tror jag hörs när jag sjunger."

...New York: "Det är en plats man kommer till av en anledning. Det är få som åker dit med tanken att slå sig till ro och bilda familj. Bara under åren jag har bott där har livet skiftat mycket, vänner och relationer försvinner. Har man varit borta i två månader ser en gata inte likadan ut. Det är något brutalt i det, livet bara fortsätter pulsera vare sig du följer med i det eller inte. Men det gör också att det hela tiden börjar om, det blir inte så sentimentalt."

Anna Ternheim tar emot i en helt tom festlokal på Södra Teatern i Stockholm eftersom hon tycker det är svårt att "prata i lugn och ro" på fik.

Ro är annars precis vad hon känner inför utgivningen av sitt femte album "For the young".

– Jag känner mig helt lugn på ett märkligt sätt. När jag släppte min första skiva gick jag upp i limningen, allt var nytt och väldigt nervöst. Nu tror jag att jag mötte de värsta demonerna innan den här skivan kom till, om det skulle bli något över huvud taget, säger Anna Ternheim.

Det har gått fyra år sedan "The night visitor" – så lång tid har det aldrig tidigare tagit mellan hennes album. Anna Ternheim beskriver hur de första skivorna "kom som klockor".

Den här gången fastnade dock rejält med grus i urverket. Anna Ternheim ägnade sig åt andra projekt när hon plötsligt insåg att åren gått. När hon sedan satte sig ner för att få ur sig låtarna som hon kände fanns i henne kom det ingenting.

"Enkelt liv"

Det gick så långt att Anna Ternheim började fundera på alternativa karriärer.

– Det var allvarliga tankar, samtidigt som det egentligen inte är så allvarligt alls. Jag tror att jag alltid kommer att hålla på med musik i någon form men formen kanske förändras under en livstid. Varenda gång jag har nått de frågorna, jag har bekantat mig med dem tidigare, har jag hittills gjort valet att nu ska jag göra det här och jag ska göra det ordentligt.

Hon kom fram till att hon behövde förenkla tillvaron och bestämde sig för att lämna New York, där hon bott i flera år, och flytta hem till Stockholm tills hon var klar.

– Jag hyrde en lokal med ett piano och levde ett ganska enkelt liv. Jag klev upp, åt min frukost, cyklade till lokalen och sedan satt jag där och skrev. Låtarna blev konkretiserade, det tog några månader men det var vad som behövdes.

"Tidlös kvalitet"

Efter ytterligare några månader, tillbringade i Buenos Aires, kom Anna Ternheim också fram till vad hon ville göra med låtarna. Hon kontaktade Andreas Dahlbäck, som producerade hennes två första album, och ett nytt samarbete inleddes.

– Jag ville tillbaka till en ton som jag hade i mina första skivor, då var han ett självklart val.

"For the young" spelades sedan in i New York med musikerna Marc Ribot, Tomas Hallonsten, Tim Luntzel och Shahzad Ismaily.

– Skivan blev väldigt vacker. Jag ville ha en tidlös kvalitet rent soundmässigt, jag älskar de här akustiska ljuden. Jag hoppas att jag kommer att kunna sätta på den här skivan om 20 år och tycka om den lika mycket då.

I vår väntar en omfattande turné. Anna Ternheim säger att hon "längtar mycket".

– Att inte ha spelat live på lång tid är en jättekonstig känsla när man är musiker, för man är ju musiker när man spelar. Det är inte kreativt med allt för långa pauser och jag hoppas att det inte kommer att ta fyra år innan jag gör en skiva igen.