Fakta Anonymous

Anonymous benämns ofta som en hackergrupp, men egentligen är de ingen formell grupp, och alla inom Anonymous är inte hackare. Snarare kan Anonymous förstås som en lös rörelse på internet eller ett fritt varumärke, utan några större gemensamma mål förutom ett hat mot censur och statlig övermakt.

Vem som helst kan kalla sig Anonymous och på sätt vara en del av Anonymous, precis som vem som helst kan göra ett inlägg på 4chan. Personerna som försöker sätta dit IS-twittrare behöver alltså inte vara samma personer som till exempel protesterat mot Scientologikyrkan, de använder sig bara av samma "varumärke".

 

Under fredagen kunde Daily Mail rapportera om att Keith Flint, frontman i musikgruppen The Prodigy, ska ha börjat ägna sig åt jakt. Sångaren ska enligt tidningen ha investerat i flera jakthästar samt börjat umgås i jaktkretsar.

Detta har fått den lösa nätrörelsen Anonymous att ilskna till. I ett videoklipp som lades ut på Youtube under lördagen menar en anonym röst att gruppen ska hämnas på Keith Flint.

► LÄS MER: Nu har Anonymous attackerat IS – tusentals twitterkonton stängs ner

– Det har kommit till vår kännedom att Keith har en fetisch för att mörda djur. Det har kommit till vår kännedom att Keith börjat hänga med konservativa skurkar och jagat räv. Keith mördade en hjort, nu ska vi mörda Keith politiskt, säger rösten bland annat i videon.

Enligt videon är  Anonymous  besvikna på Flint då han, enligt gruppen, ska ha blivit en del av etablissemanget trots att han gjort musik vars syfte var just att göra revolt mot etablissemanget. 

Flint har inte tydligt kommenterat hotet från Anonymous, men i ett inlägg på The Prodigys Facebooksida nekar han till påståenden om att han skulle ha dödat djur.

"Angående påståenden som just nu sprids. Ja, jag bor i Essex och har ett par hästar. Jag reste med ett lokalt jaktteam, det var bara en nöjestripp och inga djur jagades eller dödades, så mitt samvete är rent. Det var inte min grej och jag kommer inte åka igen", skriver han.

► LÄS MER: Det här är Anonymous – egentligen