Enbart i Frankrike har över en halv miljon personer förbokat biljetter till dagens premiär av "The force awakens", den sjunde delen i det stora rymdepos som inleddes redan 1977 med "Stjärnornas krig".

– Vi har aldrig sett på maken, säger Emmanuel Delesse, chef för landets största biografkedja UGC.

Man räknar även med kassarekord i Nederländerna, Sydafrika och de skandinaviska länderna, där filmen också har premiär i dag.

Korsar Atlanten

Somliga amerikanska fans är så ivriga att de inte kan vänta på USA-premiären om två dygn. För den nätta summan på drygt 40 000 kronor kan de istället flyga till Paris, bli förda till en biograf strax utanför Charles de Gaulle-flygplatsen, se filmen och sedan flyga direkt hem igen.

Hemlighetsmakeriet inför den hett emotsedda uppföljaren har varit omfattande. Förutom några trailers har filmbolaget gjort allt för att hindra att handlingen läcker ut. Skådespelarna har belagts med munkavel, och Anthony Daniels, som spelar roboten C-3PO, hamnade i onåd på grund av en enda tweet:

– Jag skrev att jag skulle träffa den-och-den, en skådespelare som har en roll i filmen. Omedelbart fick jag ett meddelande från Disney: 'Radera inlägget! Du får inte berätta det!' har Daniels uppgett för The Guardian.

– Ärligt talat är det en slags Kreml-attityd.

Hemliga manus

Greg Grunberg, som spelar en X-vingepilot, har berättat att skådespelarna fick sina repliker först samma dag som inspelningarna skulle ske – och de var tvungna att lämna tillbaka manuset så fort dagens arbete var avslutat.

– Jag och Carrie Fisher (som spelar prinsessan Leia) pratade om detta flera gånger. 'Det här är vansinne! Skådespelarna får inte förbereda sig för den här filmen', har Grunberg berättat för Entertainment Weekly.

Och får man tro svenska recensenter uppfylls förväntningarna: Expressen ger betyget fyra och skriver att regissören JJ Abrams har "återerövrat lättheten hos forna tiders actionfilmer". Aftonbladet ger också en fyra och kallar filmen den bästa i serien sedan "Rymdimperiet slår tillbaka", medan Dagens Nyheters recensent redan längtar till nästa del – som ska anlända om två år.