Fakta: Christer Sjögren

Född den 6 april 1950 i Hagfors i Värmland. Bor i ett stort hus i Hammarö i Värmland.

Spelade i band som Jonny-Christers, Jupiters och Pelles innan han 1978 värvades som sångare till Vikingarna med vilka han rönte enorma framgångar. Var med i bandet fram till 2004 men har genom åren också byggt upp en solokarriär.

Aktuell med självbiografin "Får jag lov att berätta – kramgoa minnen från Christers garage" som han skrivit tillsammans med Per Berg.

För drygt 20 år sedan gav förre Vikingarna-sångaren Christer Sjögren ut självbiografin "Med mina egna ord". Nu har det blivit dags igen – i veckan landar "Får jag lov att berätta – kramgoa minnen från Christers garage" hos boklådorna.

– Jag tyckte att det var dags nu. Tiden går så fort, livet går så fort och man tittar hela tiden framåt. Nu har jag tittat bakåt och gjort en resumé av mitt liv, det känns ganska bra att sortera upp bitarna och framför allt att få sätta mina egna ord på saker och ting. Det är skönt att göra det, säger Christer Sjögren.

"Otäcka lik"

De båda självbiografierna skiljer sig också åt i tilltal och innehåll. Christer Sjögren själv tycker att han är betydligt mer ärlig och öppen i den nya boken.

– När jag skrev min förra bok för 22 år sedan tror jag att jag fortfarande hade kvar sviter av 40-årskrisen. Det var liksom svårt. Nu har jag kommit längre i mitt liv, jag har inte bara blivit äldre utan jag också blivit modigare. Jag känner att jag inte har några otäcka lik i garderoben, säger han.

Tillsammans med Per Berg berättar Christer Sjögren öppenhjärtigt om hela sitt liv – från den knapra uppväxten i Hagfors till succéåren då Vikingarna sålde miljontals skivor och hade ett eget flygplan. Berättelsen drivs framåt med hjälp av olika föremål som Sjögren har samlat på sig under åren och nu förvarar i sitt mycket voluminösa garage.

Tunga ämnen

Men det är inte bara en framgångssaga. Christer Sjögren väjer inte för ämnen som affären med Lotta Engberg och sina tidigare alkoholproblem.

– Nu var jag tillräckligt modig för att berätta om det, det är ju inget brott jag har begått och det är många som har eller har haft liknande problem. Men jag har kommit till rätta med det och tänkte att jag kanske kan hjälpa andra genom att säga att jag är fri i dag men att jag behövde hjälp ur det. Man får söka hjälp, säger han.

Det här var länge sedan, ändå handlar de rubriker som man hittills har sett om boken om Lotta Engberg och alkohol. Varför tror du att det fortfarande anses vara så intressant?

– Jag borde ställa den frågan till er journalister, om vad som är så förbaskat intressant, för det har jag också tänkt på. Jag tog med det i boken för att det hade ju betydelse i mitt liv då och hade jag inte tagit med det så hade trovärdigheten sänkts. Men läser man boken får man med alla de andra bitarna också på ett bra och ärligt sätt. Man får ta alltihop som det är.