Fakta: "Den allvarsamma leken"

Roman av Hjalmar Söderberg som gavs ut 1912.

Berättelsen kretsar kring Arvid Stjärnblom och Lydia Stille som i unga år har en kärleksrelation. Den tar slut när Lydia gifter sig med en äldre och rikare man, men tio år senare möts de igen och inleder på nytt en kärlekshistoria. Romanens Lydia Stille är inspirerad av Maria von Platen som Hjalmar Söderberg hade ett förhållande med i början av 1900-talet.

Romanen har översatts till 14 språk, filmats flera gånger och även satts upp som teaterpjäs. Kompositören Hans Gefors skrev sångcykeln "Lydias sånger" för Anne Sofie von Otter, ett verk som uruppfördes 1997.

När den danska tv-serien "Arvingarna" började regisserade Pernilla August tre av de första avsnitten. Nu har man börjat spela in den tredje säsongen av den populära serien - och med ett skratt antyder Pernilla att hon kommer att återvända till den. Men nu som skådespelare.

– Jag kanske kommer att ha ett litet finger med i spelet, säger hon till TT.

Två världspremiärer

Hit till filmfestivalen i Berlin har hon kommit med "Den allvarsamma leken" som hon har regisserat med Sverrir Gudnason, Liv Mjönes, Karin Franz Körlof och Michael Nyqvist i huvudrollerna. Det är den andra film hon regisserat – den första, "Svinalängorna", hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig och den nya har sin världspremiär i Berlin.

– Det är fantastiskt. Jag kan bara säga tack.

Hon läste Hjalmar Söderbergs roman som ung, men kände sig då inte helt lockad av den. För fyra år sedan hörde danska regissören/manusförfattaren Lone Scherfig av sig till henne och undrade om Pernilla var intresserad av att regissera det manus hon skrivit med utgångspunkt från boken.

– Det var fantastiskt roligt och jag blev mycket stolt. Jag hade precis tackat ja till att vara konceptregissör på "Arvingarna" och till att regissera flera avsnitt där, så "Den allvarsamma leken" fick vänta ett tag.

Hur har hon gripit sig an Söderbergs klassiker?

– Jag har lyft det feministiska i berättelsen, försökt identifiera kvinnorna på ett annat sätt än i boken. Jag vill kunna känna igen mig i de personer jag berättar om. Och de tre huvudpersonerna här – Lydia, Arvid och Dagmar – jag känner att jag har träffat dem. Jag har under olika perioder i mitt liv varit alla tre.

"Är inte utbildad"

Pernilla August har jobbat med regissörer som Ingmar Bergman och exmaken Bille August, men hon säger att hon aldrig medvetet studerade hur de jobbade inför eventuella egna regijobb.

– Det kom omedvetet. Jag är inte utbildad, så när jag regisserar kommer det utifrån mina egna erfarenheter. Och eftersom jag är skådespelare känner jag att jag måste gå in i karaktärerna, och det är mycket utmattande.

Har regijobben förändrat henne när det gäller skådespeleri? Tveklöst, säger bon.

– Jag har en sådan respekt för regi nu. Och det har gett mig en frihet som skådespelare. Min lust att spela har vuxit.

Och nästa skådespelarjobb?

– Först ska jag ta in att den här filmen haft premiär och försöka landa. Sedan har vi ju det där med Danmark...