Fakta: Under pyramiden

Handlar om: En försvunnen staty, en ung gallerist, hennes pappa och hans förflutna i Egypten.

Manus och regi: Axel Petersén

Medverkande: Johan Rabaeus, Reine Brynolfsson, Stine Fischer Christensen med flera.

Premiär: Hade galapremiär på Göteborgs filmfestival i helgen och går upp i landet den 5 februari.

Den unga galleristen Katarina Oxes kända konsthandlarpappa försvinner samma dag som hon har vernissage. Hon får en påhälsning av en mystisk egyptier som påstår att hon har en värdefull gammal statyett som inte tillhör henne. På något vis är besöket kopplat till pappans försvinnande. Så ser upptakten ut till "Under pyramiden", som får biopremiär den 5 februari.

– Det går hand i hand, statyetten och hennes egna nyväckta funderingar över vem hon är. Det finns en fader-dotter-story där helt klart, en coming-of-age-historia, säger regissören Axel Petersén.

En äventyrsfilm?

Från början var dock tanken att "Under pyramiden" skulle bli en äventyrsfilm.

– Jag ville se om det gick att göra en äventyrsfilm för vuxna. Sedan kanske det blev mer av ett psykologiskt drama i slutändan, de mystiska männen och egyptiska artefakterna blev mer ett ramverk, fortsätter han utan att egentligen se varken säker eller det minsta bekymrad ut över den saken.

Hans genombrott kom med dramat "Avalon" (2011), som bland annat belönade Johannes Brost med en Guldbagge. Det finns ett släktskap med den nya filmen, där de som haft sina "gyllene år" framstår i ett nytt, klargörande ljus för den yngre generationen.

Har du själv haft någon auktoritet som du har behövt bryta med?

– Ja, det tror jag. Fråga min pappa. Jag har nog haft mycket fadermordsgrejer för mig, jag har behandlat det i tidigare kortfilmer och gör det säkert fortfarande. Men det finns enklare sätt att göra det på, man kan ju bilda en egen familj till exempel. Och det håller jag på med.

"Under pyramiden" är delvis inspelad i Egypten, ett land som Axel Petersén har besökt många gånger. Han har tidigare gjort kortfilmer där, lite mer "under radarn". Den här gången fick han och teamet gå den officiella vägen.

– Vi fick vårt manus kontrollerat och godkänt. Och de är väldigt noga med att man inte filmar militära byggnader, vilket kan vara knepigt eftersom militären äger mycket mark. Men det gick bra, vi behövde inte stryka något och vi kände oss välkomnade.

Bostadsbubblan nästa

Axel Peterséns nästa film heter "The real estate" och ska utspela sig mitt i Stockholms (eventuella) bostadsbubbla. Just nu skriver han på manus och så småningom ska han regissera den tillsammans med "Yarden"-aktuella Måns Månsson. Huvudrollen ska spelas av Peterséns faster Leonore Ekstrand (som också medverkat i "Avalon" och "Under pyramiden").

– Det blir en hysteriskt rolig psykologisk thriller och det ska bli underbart att jobba med henne. Hon är en äkta filmstjärna, det säger hon själv.