Fakta: Avicii

Född den 8 september 1989 i Stockholm som Tim Bergling. Dotter till skådespelerskan Anki Lidén och halvbror till programledaren och skådespelaren Anton Körberg.

Började göra musik i mitten av 2000-talet och fick 2010 sin första mindre hit med singeln "Seek bromance". Det stora genombrottet kom sedan året därpå med singeln "Levels".

I juni 2013 gav Avicii sedan ut monsterhitten "Wake me up" – en låt som sedan dess spelats över 420 miljoner gånger på Spotify. Samma år kom debutalbumet "True".

I fjol släpptes Aviciis andra studioalbum "Stories", med hitlåtar som "Waiting for love" och "For a better day".

Under året gör Avicii sina sista konserter. Bland annat spelar han i Malmö den 5 augusti.

Fakta: Utdrag ur brevet till fansen

Om managern Arash "Ash" Pournouri: "Först och främst vill jag tacka min bror och kompanjon Ash, det har verkligen varit en helt galen upplevelse som bara kunde bli verklighet på grund av dig. Yin och yang, broder till broder, manager till artist, oavsett vart vägen leder härnäst så vill jag ha med dig. Jag skulle kunna skriva så mycket mer men vår resa är långt ifrån färdig."

Om alla fans: "Sist men inte minst vill jag tacka varje fan som köpt en biljett till en konsert, eller smitit in på en, alla som någonsin köpt en av mina låtar, eller laddat ned en, kommenterat ett inlägg eller hatat ett. Det är era tankar och idéer kring musik som har hjälpt mig att utvecklas."

Om att bli vuxen: "Min resa har varit full av framgångar men inte helt utan vägbulor. Jag har blivit vuxen samtidigt som jag vuxit som artist, jag har lärt känna mig själv och nu har jag förstått att det finns så mycket mer som jag vill göra i livet. Jag har massor av olika intressen men det finns lite tid till att utforska allihop."

Om framgångarna: "Mina val och min karriär har aldrig drivits av materiella ting, men jag är tacksam för alla de möjligheter och den komfort som framgångarna gett mig. Jag vet att det är en välsignelse att få resa runt hela världen och uppträda, men jag har för lite över för det liv som den verkliga personen bakom artisten lever."

Om framtiden: "Jag kommer aldrig att sluta med musik. Och jag kommer att fortsätta att tala med mina fans genom den, men jag har bestämt att den här svängen 2016 blir min sista turné och mina sista shower. Låt oss se till att det blir ett riktigt brakavslut! En del av mig kan aldrig säga aldrig, jag skulle kunna komma tillbaka, men jag kommer inte att komma tillbaka direkt".

De senaste åren har Tim "Avicii" Bergling turnerat jorden runt och uppträtt på de allra största scenerna.

Men nu är det snart slut med det.

I ett öppet brev som publicerades på hans hemsida och sociala medier-konton på tisdagen skriver Avicii bland annat:

"... jag har bestämt att den här svängen 2016 blir min sista turné och mina sista shower."

Lämnar inte musiken

Han förklarar att han lärt känna sig själv bättre och insett att det finns så mycket han vill göra med sitt liv.

"Jag vet att det är en välsignelse att få resa runt hela världen och uppträda, men jag har för lite över för det liv som den verkliga personen bakom artisten lever", skriver Avcii.

Han är dock noga med att påpeka att han "aldrig kommer att lämna musiken". Han lägger också in en brasklapp om att han också kan komma att göra scencomeback – men att det i så fall kommer att dröja.

TT har varit i kontakt med Aviciis management som hänvisar till brevet och inte vill ge några ytterligare kommentarer.

Ingen överraskning

För låtskrivaren Carl Falk, som nyligen befann sig i USA tillsammans med Avicii, kommer inte nyheten som någon överraskning.

– Det har känts som om det varit på gång och det respekterar jag fullständigt. Jag har sagt till Tim att jag tycker att man ska göra det man känner, och känner man att man behöver ladda om batterierna eller hitta ny inspiration i någonting annat så ska man göra det, säger han till TT.

Tina Mehrafzoon, programledare för Sveriges Radios "Musikguiden", tycker att det är anmärkningsvärt att Avicii väljer att helt sluta turnera.

– Jag tror att det betyder att han verkligen är jättetrött på det och att han har hittat någonting som han tycker är roligare. Men vad det är får vi inte veta än.

Aviciis enda planerade Sverigespelning i år äger rum i Malmö den 5 augusti.

– Det skulle inte förvåna mig om det dök upp något datum till, säger Tina Mehrafzoon.