Fakta: De är i semifinal i "Idol"

Martin Almgren

Amanda Winberg

Simon Zion

Fyra blev tre efter en fredagsfinal där det för första gången bjöds på låtar särskilt skrivna för deltagarna. Men först skulle idolerna tolka topplistehits, och redan i den första omgången fick tittarna en fingervisning om framtiden när Axel Schylström sågades av juryn. Laila Bagge konstaterade att hans framförande av Swedish House Mafias "Don't you worry child" var "en blek kopia", och såväl Anders Bagge som Alexander Bard var lika hårda i sina utlåtanden.

– Jag tycker inte du levererar som du borde, sade Anders Bagge.

– Det här kommer inte att hålla. Vi kan kräva mer av dig, löd Alexander Bards betyg.

Hitvarning

En deltagare som däremot lyftes av sitt originalnummer var Simon Zion, vars funkdoftande singel "Losin' it" utnämndes till "veckans hitvarning" av Alexander Bard.

"Ren överkörning"

Om oddsen på den slutgiltiga "Idol"-segraren baseras på juryns omdömen så lär inte en insats på Amanda Winberg ge särskilt stor utdelning. För den fjärde eller femte veckan i rad fick hon nämligen höra att hon i princip är en fullfjädrad popstjärna.

– Det här är en ren överkörning. Du kommer in och levererar en fullständig show, sade Alexander Bard efter att Winberg sjungit David Guettas "Hey mama", medan Anders Bagge gick så långt som att lova att Amanda Winberg är Sveriges nästa musikexport.