– Min tid finns bara fram till fredag.

Axel Schylström har fullt fokus på veckans fredagsfinal i "Idol".

Fakta: Startordning och låtar på fredag

1. Axel Schylström, 22, Norrköping

Telefonnummer: 099-414 01, sms: Axel till 72 400

Låt 1: "Don't you worry child" (Swedish House Mafia)

Låt 2: "Champion" (originallåt)

2. Martin Almgren, 27, Lindesberg

Låt 1: "Waiting for love" (Avicii)

Låt 2: "The best you can is good enough" (originallåt)

Telefonnummer: 099-414 02, sms: Martin till 72 400

3. Amanda Winberg, 19, Kungsbacka

Låt 1: "Hey mama" (David Guetta)

Låt 2: "Rule the world" (originallåt)

Telefonnummer: 099-414 03, sms: Amanda till 72 400

4. Simon Zion, 26, Umeå

Låt 1: "Sun is shining" (Axwell & Ingrosso)

Låt 2: "Losin' it" (originallåt)

Telefonnummer: 099-414 04, sms: Simon till 72 400

"Idol" sänds på fredag klockan 20.00 i TV4. Veckans tema är "topplistan och originallåtar".

Varje samtal och sms kostar 5,70 kronor.

Fakta: Axel Schylström

Ålder: 22.

Från: Norrköping.

"Idol"-historia: Fick en guldbiljett när han framförde Magics "Let your hair down" under audition i Göteborg. Har sedan dess långsamt utvecklats till en riktig utmanare i årets omgång av "Idol" och är nu en av bara fyra deltagare som är kvar i tävlingen.

Om vad fansen gillar: "De gillar mitt id i rösten, hur jag sjunger. Jag tror det hörs ganska tydligt när det är jag som sjunger. Jag har en Axel-röst och antingen gillar man den eller så gillar man den inte."

Om sina mål: "Jag hoppas få skriva min egen musik och släppa den, så snart som möjligt. Jag är sjukt taggad på det. Sedan vill jag ut och spela på en massa ställen, prova på olika scener."

Han har gått från att vara en stel och blyg sångare till att bli en vilt dansande artist. De senaste fredagsfinalerna har det lossnat rejält för 22-årige Axel Schylström.

– Det släppte under Motown-temat. Det var ett sådant nummer som kräver dans och då var jag tvungen att hitta mitt dans-id, mina kroppsrörelser. Jag tränade sjukt mycket inför det och fick ett bra kvitto, säger han.

Just scenspråket är det som Axel tidigare har kritiserats för av "Idol"-juryn. Nu har han i stället fått idel beröm även om han, precis som de andra deltagarna, fick bannor för ett av numren när idolerna i fredags för första gången sjöng två låtar var.

– Det kändes som att första ronden var starkare, som helhet. Vi är inte så vana vid att gå upp och sedan ladda om för att göra det en gång till. Man ska springa och byta om, man hinner inte fokusera på framträdandet utan plötsligt står man bara där. Men jag tror att det blir enklare nu när man har gjort det en gång, säger Axel Schylström.

Mycket på spel

Den här veckan står extra mycket på spel. De tre idoler som går vidare kommer nästa fredag att göra upp om de två platserna i den stora finalen i Globen den 4 december.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig att jag skulle komma så här långt, säger Axel Schylström som försöker att inte tänka för långt framåt.

– Min tid finns bara fram till fredag, efter fredag är jag kanske hemma och gör något annat så det är ingen idé att planera något. Det är fullt fokus på det man ska göra den här veckan.

"Inget att förlora"

Motståndet är också tuffast möjliga. Axel Schylström möter tävlingens stora favoriter – Amanda Winberg, Martin Almgen och Simon Zion. De har alla tre varit topptippade sedan säsongen startade.

– De har ju levererat skitbra från första början, det är ju de som tippats stå som topp tre. De är väldigt olika som artister men de gör sina respektive grejer extremt bra. Det blir en smaksak, någon som gör väldigt bra ifrån sig kan åka ut om publiken inte gillar dens stil eller smak, säger Axel.

Han ser sig själv som "underdog" och hoppas kunna dra nytta av det.

– Det är lite mer otippat att jag är här men det kan ju på något sätt vara skönt att känna att man är underdog. Om man är tippad att åka ut så har man ju ingenting att förlora.

"Idol" sänds i TV4 klockan 20.00 på fredag.