FAKTA: FRÅN BÖCKER TILL FILM

Böckerna: "Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld" är inspirerad av författaren och illustratören Pernilla Stalfelts humoristiska barnböcker som behandlar allt från kärlek, död och våld till hår, bajs och öronvax . Målgruppen varierar men de flesta böcker riktar sig till barn mellan 3 till 6 år. Sammanlagt har Pernilla Stalfelt gett ut närmare 30 böcker de senaste 20 åren. Hennes mest kända bok "Bajsboken" gavs ut 1997.

Filmen: "Bajsfilmen" är regisserad av Linda Hambäck som även har gjort barnfilmen "Tänk om..." från 2014 tillsammans med Marika Heidebäck. Rösterna till de animerade figurerna görs av Klara Zimmergren och Mia Skäringer. Rikard Wolff står för berättarösten.

Gunellen står vid staketet intill ett litet hus och tittar efter brevbäraren när han cyklar förbi på gatan. "Åh vad härligt. Tänk om jag var han", säger hon till katten Linda. Gunellen bor i huset med sin bästa vän, Dolores, men hon längtar ut i världen.

Men först måste hon gå på toaletten. Efter mycket stånk och stön försvinner även bajskorven ut i världen. Precis som den cyklande brevbäraren, poängterar Gunellen.

Baseras på "Bajsboken"

Kopplingen mellan bajs och livets stora frågor – döden, livet och allt däremellan – har sitt ursprung i barnboksförfattaren Pernilla Stalfelts böcker: "Bajsboken", "Hårboken", "Dödenboken" med flera.

Linda Hambäck, regissören bakom "Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld" läste "Bajsboken" för sina barn och tyckte att den var väldigt rolig.

– Pernillas böcker är som små, filosofiska faktaböcker. Det jag älskar med dem är att de inte är moraliserande, att det inte finns något rätt eller fel, säger Linda Hambäck.

Filmens manus är nyskrivet av Janne Vierth och Anders Sparring, men Pernilla Stalfelt har tecknat huvudkaraktärerna och huset, så stilen från bokvärlden är lätt att känna igen.

"Mia och Klara" återförenade

Rörelserna som inspirerat de animerade figurernas kroppsspråk, liksom rösterna, kommer från två livs levande skådespelare – Klara Zimmergren (Dolores) och Mia Skäringer (Gunellen).

– Arbetet med animerad film pågår under väldigt lång tid och under tiden går jag runt och tänker på vilka som ska göra rösterna. Och när jag kom på det kändes det givet att det skulle vara de, säger Linda Hambäck.

Humorduon slog igenom som Mia och Klara, men har därefter gjort karriär på varsitt håll inom tv, radio och film. De tackade ja direkt när de hade läst manuset, och samarbetet är deras första på länge.

– De har väldigt kul sinsemellan och det gick snabbt för dem att komma in i sina karaktärer, säger Linda Hambäck.

Gör film för sig själv

Filmen hade nyligen världspremiär på Göteborgs Lilla filmfestival med den tilltänka målgruppen, barn mellan 4 och 8 år, i publiken. Men i första hand gör Linda Hambäck film för sitt eget nöjes skull.

– Jag tycker så mycket om animerad film och det är en lyx att få jobba med fantasin på arbetstid, säger Linda Hambäck.

"Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld" går upp på biograferna den 12 februari.