Fakta: "Djungelboken"

1894 publicerade den brittiske författaren Rudyard Kipling novellsamlingen "Djungelboken", som utspelas i djungeln i Indien. Ett flertal av berättelserna i boken kretsar kring den föräldralöse "människovalpen" Mowgli som adopterats av en flock vargar. Han blir senare bekant med björnen Baloo och pantern Bagheera, elefanten överste Hathi och pytonormen Kaa.

1942 gjordes den första filmatiseringen av boken, med Sabu Dastagir i rollen som Mowgli.

1967 kom den tecknade versionen av "Djungelboken", från vilken en scen med Mowgli och Baloo visas varje år i SVT:s "Kalle Anka och hans vänner önskar God jul".

Den nya versionen av "Djungelboken" har svensk biopremiär den 13 april.

– Jag hade inte sett den gamla filmen, jag gjorde det först när jag hörde talas om att den här filmen skulle göras, säger 13-årige Neel Sethi till TT.

Den nya "Djungelboken" är regisserad av Jon Favreau och är, som det står i sluttexterna, helt och hållet inspelad i en studio i Los Angeles. Det syns verkligen inte, djungel och djur är så skickligt gjorda i digital animation, att det ser ut som om det vore "på riktigt". Och mitt i detta finns Neel Sethi som Mowgli, den ende skådespelaren i hela filmen, och den enda varelse som är just på riktigt.

Spelade mot dockor

Att som debuterande ung huvudrollsinnehavare agera mot och med djur som inte finns, var inte det tufft? Nej, inte speciellt, tycker Neel Sethi.

– De hade dockor och sådant som jag kunde spela mot. Så det var inte så farligt, säger han.

Då är det kanske tuffare att nu möta pressen, även om det inte känns som om han är speciellt nervös.

– När jag såg den färdiga filmen kunde jag knappt tro att den var gjord i LA. Det var galet men roligt att göra den. Jag hade inte velat göra filmen i en riktig djungel. Det hade varit mycket svårare.

Murray är Baloo

En rad kända skådespelare gör originalrösterna till de dataanimerade djuren. Scarlett Johansson är ormen Kaa, Ben Kingsley pantern Bagheera, Idris Elba tigern Shere Khan och Bill Murray är björnen Baloo. Precis som i den tecknade filmen ägnas en stor del här åt vänskapen mellan Mowgli och Baloo, vilket innebar att Sethi träffade Murray mer än de andra.

– Jon Favreau och jag flög till Martha's Vineyard och träffade Bill Murray och där spelade han och jag fotboll.

– Jag gjorde lite röstjobb i studio tillsammans med Bill, och så sjöng vi ju deras låt också.

Slutet är öppet

I den gamla filmen slutar det med att Mowgli återvänder till människobyn, i den nya är slutet öppet och han är kvar i djungeln. Det pekar på en uppföljare?

– Jag vet inte om det blir en sådan, men jag skulle gärna göra det. Du får vänta och se, säger Neel Sethi, som fick rollen genom att hans lärare i en dansklass tyckte han skulle passa som Mowgli.

– Jag hade aldrig gjort en audition förr. Men min lärare bad mig gå, och de tyckte att jag skulle bli en bra Mowgli.

Regissören Jon Favreau säger till TT:

– Möjligheten finns att det kan bli en uppföljare. Jag har baserat filmen dels på den gamla Disney-filmen, men också på annat material ur det som Kipling skrev, och det finns mycket mer att hämta där.