Fakta: Så hyllas Shakespeare 23/4

The Globe Theater i London spelar "Hamlet" och inbjuder också Shakespeareälskare till promenader, med sonettläsning, i Shakespeares London. Dessutom arrangeras vad som beskrivs som "den kompletta Shakespearepromenaden" mellan Westminister och Tower Bridge, där 37 nyinspelade filmer med Shakespeare huvudpersoner visas.

Shakespeare Theatre Association samarbetar med Nasa för att läsa en scen ur "En midsommarnatts dröm" för och tillsammans med astronauter på rymdstationen ISS.

Ingen amerikansk stad firar Shakespeare som Chicago. Där blir det fyrverkerier, konserter, föreställningar, särskilda Shakespearemenyer på åtminstone två restauranger och därtill lektioner i hur Shakespeares texter egentligen ska läsas. Ricardo Muti dirigerar Chicagos Symfoniker som framför Verdis "Falstaff".

Nationaltheatret i Olso gör bland annat en teaterlek om Shakespeare för barn.

På Strindbergs intima teater i Stockholm spelare Görel Crona sin pjäs "Shakespeares dotter".

Kvarterscenen 2Lång i Göteborg arrangerar ett Shakespearequiz.

"Shakespeare – den absoluta sanningen" av Roland Heiel och Lassa Beischer spelas på Södra Teatern i Stockholm.

SEST, Stockholm English Speaking Theatre, firar med specialföreställningen "Shakespeare 400!" i Musikvalvet Baggen i Gamla Stan.

Frågetecknen kring Shakespeares liv är många, men hans dödsdag är dock fastslagen: 23 april.

Enligt vissa forskare är det också hans födelsedag och i hemstaden Stratford-upon-Avon hålls årligen just en stor födelsedagsparad för att hylla barden. I år, 400 år efter hans död, hyllas han alldeles extra. Bland deltagarna finns 140 särskilt influgna delegater från världens övriga Stratfords i bland annat USA, Nya Zeeland och Australien. På kvällen arrangeras en stjärnspäckad tv-kvällsshow som direktsänds även i svenska SVT.

Brittiska stjärnskådespelare, däribland Joseph Fiennes och Judi Dench, deltar tillsammans med artister som Alison Moyet och Rufus Wainwright.

SVT ägnar för övrigt hela lördagskvällen åt Shakespeare. Efter en inledande studiodiskussion om hans verk visas två dokumentärer.

Quiz

Dramaten arrangerar ett särskilt Shakespeare-quiz och inleder också publiceringen av fem virtuella bildpromenader på sin hemsida. Efter Strindberg är Shakespeare nationalscenens mest spelade dramatiker och bilderna kommer bland annat från de många uppsättningar som gjorts.

Dramatens mest spektakulära Shakespearefirande äger dock rum den 7 och 8 juni. Då genomför teatern sitt första lajv, "Gertruds möhippa". Alla ska vara klädda i vitt och den som köper den dyraste biljetten, en hovroll för 750 kronor, får hjälp av teaterns kostymörer.

Under fem timmar får publiken sedan kliva in och delta i en iscensättning av tiden före själva "Hamlet". Drottning Gertrud är änka och har ännu inte gift om sig.

– Det är en möhippa som är laddad på två speciella sätt. Hon gifter om sig med sin exmans bror som dessutom är mördaren, vilket är upprinnelsen till Hamlets vansinne. Gertrud är också ensam regent över riket och har egentligen aldrig varit så fri som nu, säger Christopher Sandberg som länge arbetat med lajv.

Ny förståelse

Den här gången har han tagit hjälp av regissören Jesper Berglund för att nå en helt ny förståelse av "Hamlet".

– Vi ville fokusera på Gertrud som sitter mitt i pjäsens smärtsamma drama.

Dyker Hamlet upp?

– Det kan jag inte avslöja.