Fakta: Belle and Sebastian

Bildades i Glasgow i Skottland 1996. Gav samma år ut två hyllade fullängdsalbum och fick ett stort genomslag hos indiepubliken med sin lågmälda pop.

Bandet består i dag av Stuart Murdoch, Sarah Martin, Stevie Jackson, Chris Geddes, Richard Colburn, Bobby Kildea och Dave McGowan.

Album: "Tigermilk" (1996), "If you're feeling sinister" (1996), "The boy with the arab strap" (1998), "Fold your hands child, you walk like a peasant" (2000), "Storytelling" (2002), "Dear catastrophe waitress" (2003), The life pursuit" (2006), "Belle and Sebastian write about love" (2010), "Girls in peacetime want to dance" (2015).

Aktuella med en konsert på Popaganda i Stockholm på lördag den 27 augusti.

Fakta: Popaganda 2016

Arrangeras på Eriksdalsbadet i Stockholm den 26 och 27 augusti.

Utöver Belle and Sebastian spelar bland andra FKA Twigs, Susanne Sundfør, Deportees, Marit Bergman, Markus Krunegård, Little Jinder och Vasas Flora och Fauna på festivalen.

Popaganda anordnar också "efterfestival" på Nobelberget båda dagarna. Där uppträder bland andra Kleerup, Hanna Järver och Jonathan Johansson under helgen.

Belle and Sebastian och den svenska publiken har en lång kärlekshistoria. Indiepopbandet från Glasgow blev tidigt uppmärksammade i Sverige och det var här de gjorde en av sina första utlandsspelningar – på Klubben i Stockholm 1998.

– Jag tror nog att hela bandet älskar att komma till Stockholm. Det är alltid kul, publiken är bra och vi har skaffat en hel del vänner där. Några av oss brukar åka till Sverige på semester, säger Sarah Martin som bland annat sjunger och spelar fiol, gitarr och flöjt i bandet.

På lördag är det dags för ännu ett Sverigebesök. Belle and Sebastian återvänder då till Popaganda i Stockholm. Senast bandet spelade på festivalen, som arrangeras på Eriksdalsbadet, var 2010.

– Jag sitter faktiskt här med en Popaganda-tygpåse som jag fick förra gången. Det var riktigt kul då så det ska bli spännande att komma tillbaka, det är ett coolt ställe också med pooler och allt, säger Sarah Martin.

20-årsjubileum

Bandet har i år funnits i 20 år, något de tidigare i sommar firade med två jubileumskonserter i Royal Albert Hall i London där de spelade sina två första album i sin helhet.

På Popaganda blir det dock en helt vanlig konsert.

– Vi ville inte fira för mycket, vi fokuserar fortfarande på att göra ny musik så vi tänkte att vi kan blicka bakåt i ett par dagar och sedan jobba framåt med nya låtar, säger Sarah Martin.

– Men några av låtarna från "Tigermilk" och "If you're feeling sinister" som vi inte har spelat så mycket tidigare har fått vara kvar eftersom vi verkligen gillade att spela dem.

OS-album

Belle and Sebastians senaste fullängdare, "Girls in peacetime want to dance", gavs ut i början av förra året. Bandet jobbar just nu i studion men när nästa album kan tänkas komma är ännu oklart.

Häromveckan kom dock den helt nya singeln "Olympic village 6am" – en instrumental hyllning till det "olympiska idealet". Sarah Martin berättar att de drömmer om att göra ett helt instrumentalt album inspirerat av de olympiska spelen.

– Vi började prata om att göra det redan till OS i London 2012. Men vi hann inte och skojade om att vi nog inte skulle få det klart förrän Samväldesspelen i Glasgow 2014 men det misslyckades vi också med. Nu lyckades vi alla fall göra en låt till Rio-OS.