Fakta: Benny Anderssons orkester

Bildades: 2001 som ett hobbyprojekt, vilket det fortfarande är.

Medlemmar: Bandet består av närmare 20 musiker, varav ett halvdussin utgörs av folkmusikgruppen Orsa spelmän. För sången svarar Tommy Körberg och Helen Sjöholm.

Hits: "Du är min man" slog alla former av rekord när den parkerade sig på Svensktoppen i fem år. "Vår sista dans" tillbringade ett drygt halvår på samma lista.

Aktuella: Släpper ny skiva till sommaren. I slutet av juli ger sig orkestern ut på turné enligt klassiskt folkparkskoncept. 21/7 Göteborg, Trädgårdsföreningen, 22/7 Helsingborg, Sofiero slott, 23/7 Kalmar, Fredriksskans, 24/7 Linköping, Stångebrofältet, 27/7 Leksand, Sammilsdalsgropen, 28/7 Uppsala, Vaksala torg, 29/7 Trosa, Hamnplan, 30/7 Stockholm, Solliden.

Fakta: Benny Andersson

Född: 1946 i Stockholm.

Bor: På Djurgården i Stockholm. Han har sin studio och sitt kontor på Skeppsholmen i huvudstaden.

Bakgrund: Började spela när han fick ett dragspel som sexåring. 1964 upptäcktes han av Svenne Hedlund och blev medlem i Hep Stars.

Karriär: I början av 70-talet bildade han Abba tillsammans med Björn Ulvaeus. Det kom att bli ett av de mest framgångsrika banden i musikhistorien. Somliga bedömare menar att gruppen har sålt 375 miljoner skivor. Efter Abba har Benny Andersson komponerat musik till musikaler som "Kristina från Duvemåla". Han har även komponerat musiken till Roy Anderssons film "Sånger från andra våningen".

Politiskt engagemang: Han har vid flera tillfällen skänkt betydande summor till Feministiskt initiativ och varit aktiv i debatten kring Nya Slussen i Stockholm. Däremot har han aldrig gjort politisk musik. "Det handlar om att jag inte vill", säger han.

Benny Anderssons orkester är ett succéfenomen. De får tusen och åter tusen att dansa på sina konserter. Monsterhiten "Du är min man" tillbringade fem år på Svensktoppen.

Lagom till sommaren släpper bandet sitt första album sedan julskivan "Tomten har åkt hem" som kom 2012. Sannolikt blir det en av årets storsäljare.

Det här är förutsättningar som skulle ge de flesta artister akut prestationsångest. Men när TT tillbringar några timmar i Benny Anderssons studio på Skeppsholmen i Stockholm och följer arbetet med inspelningen är stämningen glad, närmast fnissig.

Mys bland fioler

Lite överallt tofflar det runt farbröder i fotriktiga skor och myser bland fioler och dragspel. Bakom ett jättelikt mixerbord sitter kapellmästaren själv, lyckligast av alla.

Kalle Moraeus kommer ut ur ett inspelningsbås efter att ha lagt några fiolslingor. På sjungande dalmål förklarar han att det här är det bästa han vet. Benny Andersson håller med.

– Roligare än såhär kan man inte ha. Det är konstigt att man inte gör det hela tiden. Att spela tillsammans med andra människor är fantastiskt. Jag tror alla människor önskar att de kunde det, så det är verkligen ett privilegium att få vara i detta, säger Benny Andersson.

Han påpekar att han spelar dagligen. Det är själva ryggraden i hans yrkesliv. Likt en kontorsarbetare sitter han ensam vid flygeln och försöker skriva musik, varje dag. Det är ett gnetande, helt enkelt.

– Samtidigt skulle det inte finnas något att spela in om jag inte satt där om dagarna.

När en låt är färdig ringer han sedan till Björn Ulvaeus och frågar om han har lust att skriva en text. Det brukar han ha. På den kommande skivan har hans parhäst sedan snart 50 år skrivit alla texter utom en som Frida Hyvönen står bakom.

"Ren dansbandsskiva"

Än så länge har den kommande skivan ingen titel. Men Benny Andersson säger att det vore fint om den beskrev albumets innehåll.

– Vi har försökt göra en ren dansbandsskiva med några spridda skurar av pop. När vi kommer ut och spelar så är det skönt att ha musik som publiken kan dansa till.

Benny Andersson har alltid varit driven av lust. Förmodligen är det också förklaringen till hans närmast exempellöst långa karriär. I början av 80-talet började han pyssla med musikalen "Chess" bara för att han kände för det. Därmed hamnade Abba, ett av alla tiders mest framgångsrika band, i pausläge. Rent ekonomiskt sett var det förstås ett vansinnigt beslut.

– Jo, men sådana hänsyn kan man inte ta. Jag tror man måste lyfta sig i håret då och då. Det är också en förutsättning för att det ska förbli lustfyllt.

Gör erfarenhet det lättare att skapa musik?

– Nej. Inte alls. Jag sitter i timtal bakom flygeln. Ibland dyker det upp något som är värt att jobba vidare på. Men det kan gå veckor utan att det händer något. Då gäller det att inte kasta in handduken.

Hur vet du när du har hittat något?

– Det bara vet jag och jag förstår inte varför. Det är urvalet som är det avgörande och hittills har det gått ganska bra för mig. Så jag har lärt mig att lita på den där känslan när den dyker upp.

Det har blivit dags för lunchrast. Benny Andersson lyssnar en vända till på en av dagens inspelningar. Han är mallig som en tupp över musikernas insatser. Men det är också själva anledningen till att de är med i bandet, förklarar han. De är handplockade på grund av sin närmast självlysande musikalitet.

– Man vill ju själv vara sämst, säger Benny Andersson.