Fakta: Emmanuelle Bercot

Född: 1967 i Paris.

Yrke: Regissör, skådespelare och manusförfattare.

Karriär: Efter skådespelardebuten i "Ragazzi" 1991 har hon noterat ett drygt dussin filmroller. Efter några kortfilmer regisserade hon 2001 sin första långfilm, "Clément", i vilken hon också har en av de ledande rollerna.

Aktuell: Hon är inom kort dubbelt bioaktuell i Sverige. Den 22 april har "Malony", som hon regisserat, premiär. Hon spelar även huvudrollen i "Förförd", en roll som gav hennes priset som bästa skådespelerska på filmfestivalen i Cannes 2015.

TT träffar Emmanuelle Bercot i Cannes 2015 där hon är dubbelt aktuell. Hon spelar huvudrollen i Maiwenns romantiska drama "Förförd" – dessutom har hon regisserat "Malony" som öppnar filmfestivalen.

Kritikerhyllad

I samband med att "Malony" nu får svensk biopremiär den 22 april råder alltså snart samma förhållanden i Sverige. "Förförd" går redan på biograferna sedan några veckor, till kritikernas förtjusning.

Själv säger hon att hennes huvudroll i "Förförd" mot Vincent Cassel är ett undantag.

– Det är sällan jag jobbar som skådespelerska. Jag föredrar att regissera och jag låter inte de två karriärerna komma i konflikt med varandra, säger hon och passar på att konstatera att hon irriteras över bristen på kvinnliga regissörer.

– Jag tycker det är obehagligt att behöva försvara att jag är kvinna. Det är en förolämpning att det över huvud taget har blivit en fråga.

"Malony" handlar om den våldsamma ungdomsbrottslingen Malony som kommer i kontakt med en domare som ägnar sig åt ungdomsfrågor. Domaren, spelad av Catherine Deneuve, och en lärare är övertygade om att de kan få ynglingen på rätt köl i livet.

Men det visar sig snart vara en knepig utmaning.

– Jag vill göra filmer om ämnen som jag känner för, som rättvisa, ungdomar och om vikten av att ta hand om varandra, säger Bercot.

Amatörer och proffs

Hon förklarar att hon gärna låter rutinerade proffs som Deneuve spela mot oprövade namn som 20-åringen Rod Paradot som spelar Malony.

– En amatör har en renhet i sitt spel. Ett proffs ger dig det som han eller hon vill ge dig. Men en amatör vet inte vad han har att ge, så det går att stjäla från honom. Rod är en amatör. Han hade svårt att hantera dialogen, så han fick lära sig allt utantill med hjälp av en lärare som också hjälpte honom att förstå karaktären.

Filmen innehåller flera slagsmål. Våld är inte något som Bercot ryggar för.

– Jag tycker inte om att använda mig av "stand ins". Så skådespelarna slåss på riktigt, och om någon skulle få ett blåmärke på riktigt, så är det en del av att vara skådespelare. Det är inte på låtsas.