Fakta: SR Drama i urval

"Självporträtt" av Dimen Abdulla, premiär 5/6 i P1.

"Cheferna", dramakomediserie i fem avsnitt av Malin Axelsson, premiär 17/6 i P1.

"De dödas röster", thrillerserie i åtta avsnitt, av Sara Bergmark Elfgren, premiär 1/7 i P3.

"Den oändliga historien" av Michael Ende regi av Andreas Öhman, premiär 0/7 i P4.

"Till häst genom Västerbotten", humorserie i tre delar av Olof Wretling och Sven Björklund, premiär 23/7 i P1 (blir också podd i nio delar).

"64 minuter med Rebecka" av Ingmar Bergman, premiär 9/10 i P1.

Efter ett år som chef stöper Malin Axelsson om teatern i Sveriges Radio. Även om hon inte fått några budgetsmässiga tillskott annat än för att täcka poddsatsningar är tanken att det både ska låta nytt och från nya ställen.

Gamla Radioteatern blir nu Sveriges Radio Drama som sänder i alla kanaler och via podd.

– Radiodrama är nästa stora våg inom radioutvecklingen, här finns otroliga möjligheter. Det samlade utbudet blir lika stort som tidigare men för en större publik, säger Malin Axelsson som stolt presenterar radiodramadebutanter som Dimen Abdulla, Ester Martin Bergsmark, Tone Schunnesson och Pella Kågerman.

Thriller i P3

Sommarsatsningen och thrillerserien "De dödas röster" av "Cirkeln"-författaren Sara Bergmark Elfgren sänds följaktligen för den unga publiken i P3 och fantasyserien "Den oändliga historien", i regi av Andreas Öhman, i Barnradion i P4.

Trots spridningen över nya kanaler ska det klassiska teaterutbudet i P1 inte minska, bara förnyas, enligt Malin Axelsson vars egen nyskrivna dramakomedi "Cheferna" är gjord delvis utifrån improvisationer.

Svenska ufos

Bland nyheterna finns en poddserie om svenska ufo-mysterier och ett tidigare ospelat manus av Ingmar Bergman, "64 minuter med Rebecka", som regisseras av Suzanne Osten.

– Jag ska göra honom till feminist, säger Osten och berättar om en text som bland annat handlar om kvinnans frigörelse.

Bergman skrev den 1969 för ett tänkt samarbete med Federico Fellini och Akira Kurosawa som aldrig blev av.