Fakta: En underbar jävla jul

Regi: Helena Bergström

Manus: Edward af Sillén, Daniel Réhn, Helena Bergström.

Medverkande: Robert Gustafsson, Maria Lundqvist, Anastasios Soulis, Anton Lundqvist, Rakel Wärmländer med flera.

Handling: Simon och Oscar har köpt ett nytt hus tillsammans med sin kompis Cissi. De bjuder in till julaftonsfirande i syfte att berätta en underbar nyhet för sina föräldrar. Med på firandet är en ny bekantskap som är muslim, en smygseparerad syster, gamla farmor som eventuellt är sverigedemokrat, och ett konservativt försiktigt par. Inget går som trion hade tänkt sig.

Premiär: 13 november i hela Sverige.

En av julens verkligt heta potatisar inleder Helena Bergströms komiska drama "En underbar jävla jul", som får premiär på fredagen. Frågan "är det verkligen någon som vill titta på Kalle?" ställs och sedan tar en lång dags färd mot natt vid.

I en spegling av dagens Sverige möts en udda samling människor i ett nyköpt hus för att fira julafton. En av de mer traditionellt lagda är Ulf, en fyrkantig man som verkar vilja fly in i en gammal rostig folkhems-Saab, symboliskt nog bortstuvad i källaren. Han spelas av Robert Gustafsson, som utan att känna igen sig i honom ändå känner med sin rollfigur.

– Han är lite vilsen. Han har så mycket sorger och känner en sådan oro för sin son, vars homosexualitet han aldrig riktigt accepterat.

Tomtekaos och fördomar

Sonen är Simon som tillsammans med sin partner Oscar är värd för julfirandet, tillsammans med den höggravida kompisen Cissi. Vad som är tänkt att bli en kärlekens högtid med en rolig överraskning blir ganska snabbt en kaosartad tillställning där det dyker upp två konkurrerande tomtar och där fördomarna ligger och pyr under ytan.

– Ulfs och hans fru Monicas utveckling är det som jag verkligen velat berätta om. Vad är det vi är så rädda för egentligen? Det vill jag skildra med humor, som öppnar för ett seriöst budskap om att det är olikheterna som gör det spännande. Men ju mer vi känner att vi måste hålla inne med saker desto mer riskerar det att pysa ut på konstiga sätt, säger Helena Bergström.

I tv-programmet "Skavlan" uttryckte Robert Gustafsson nyligen att han tycker att det finns en "pk-fascism" i Sverige, vilket anknyter till filmens tema.

Vad är det du känner att du inte får säga?

– Jag har inte känt någonting. Det jag menar, som Helena är inne på, är den här rädslan för att kränka. Vi måste acceptera att vi är olika och därmed våga prata om det för annars dämmer det upp saker och filmen visar just detta. Utan några pekpinnar, säger Robert Gustafsson.

Maria Lundqvist fyller i att filmen, som också innehåller ett par små julmirakel, genomsyras av värme.

– Ofta är komedier kring jul tyvärr skrikiga och kalla men en styrka i den här filmen är att det finns kärlek och en vilja att mötas, säger Maria Lundqvist.

Besatt av djur

"En underbar jävla jul" är Helena Bergströms fjärde film som regissör. Hon kallar den sitt examensprov och verkar nöjd över att ha hittat "sitt" fack i dramakomedins värld. Nästa film är redan på gång och det ska bli en kärlekshistoria i cirkusmiljö.

– Jag är helt besatt av cirkus. Idén till filmen kom när jag såg en elefant på en äng, det var så märkligt och fantastiskt. Jag är besatt av djur också, jag översätter alla människor jag träffar till djur. Både Maria och Robert är hästar.

Vad är du själv för djur?

– Jag är nog ganska mycket häst också. En galoppör som står i båset och väntar på att få springa.