Fakta: Bill Bailey

Född 24 februari 1964 i Bath, Storbritannien.

Är bland annat känd för sin roll i komediserien "Black books", där han spelade mot komikerkollegan Dylan Moran.

Aktuell med föreställningen "Limboland", som spelas på Cirkus i Stockholm den 19/9, Göteborgs konserthus 20/9, 21/9 på Kulturens hus i Luleå och 22/9 på Slagthuset i Malmö.

Var i Sverige senast i fjol, då han var gäst på humorfestivalen Lund Comedy.

– Tillståndet för landet är katastrofalt, och valresultatet har öppnat för en våg av rasism och främlingsfientlighet.

Den brittiske komikern Bill Bailey om läget i Storbritannien efter brexit.

I juni röstade britterna för att lämna EU, och segern för brexit-sidan gjorde Bill Bailey ytterst besviken:

– Tillståndet för landet är katastrofalt, och valresultatet har öppnat för en våg av rasism och främlingsfientlighet, säger Bill Bailey, Sverigeaktuell med "Limboland".

– Landet är så splittrat att vissa familjer inte pratar med varandra. Vi är i chock, och naturligtvis var jag tvungen att ta med detta i föreställningen.

De politiska inslagen började med fem, tio minuter, som sedan blev tjugo och sedan växte ännu mer.

– Till slut ägnade jag hela första halvan av showen åt att orera om det här.

Proteströst

Landet var i kris även under Thatcher-eran på 1980-talet, säger Bailey, men då fanns en gräsrotsrörelse mot den dåvarande premiärministerns politik som kom ur en "vi mot dem"-känsla. I dag har populismen i stället tagit över.

– De som röstade mot EU ville mest ge ett finger åt etablissemanget. En del människor jag frågar vet inte ens varför de röstade för ett utträde.

Men humor är en bra metod för att ta upp allvarliga ämnen, och kan till och med vara ett bättre forum för politik än politiken självt.

– Om folk skrattar och har kul är de också mer öppna för att ta till sig åsikter. Humor är bäst när den kan sammanfatta en situation med några få meningar.

Personlig tid

Även om politik har en given plats i showen tar Bill Bailey också upp personliga berättelser. "Limboland" handlar om gapet mellan hur vi tänkt oss våra liv och hur de sedan utvecklades. Hur skulle livet ha blivit om detta eller detta hade hänt? Detta är någonting alla kan relatera till, säger Bailey.

– Mycket är mina egna personliga minnen av livet och min barndom, sådant jag aldrig pratat om tidigare. Och jag tror att lyckan i våra liv ligger i det oväntade, istället för att medvetet jaga efter saker.