Fakta: VMA 2016

Årets video: Beyoncé: "Formation"

Årets kvinnliga video: Beyoncé: "Hold up"

Årets manliga video: Calvin Harris feat. Rihanna: "This is what you came for"

Årets samarbete: Fifth Harmony feat. Ty Dolla Sign: "Work from home"

Årets hiphopvideo: "Drake: "Hotline bling"

Årets popvideo: Beyoncé: "Formation"

Årets rockvideo: Twenty One Pilots: "Heathens"

Årets nykomling: DNCE

Årets sommarlåt: Fifth Harmony feat. Fetty Wap: "All in my head"

Årets video i långformat: Beyoncé: "Lemonade"

Årets koreografi: Beyoncé: "Formation"

Beyoncé och Adele tillhörde de förhandstippade artisterna för flera priser. Men galan, i Madison Square Garden i New York, USA, handlar mer om händelserna kring den än själva priserna.

Beyoncé lyckades snabbt skapa uppmärksamhet genom att inför galan posera på röda mattan, som var vit i det här fallet, tillsammans med Lesley McSpadden-Head, Sybrina Fulton, Wanda Johnson och Gwen Carr.

De fyra har också varit med i Beyoncés videoalbum "Lemonade", där de höll upp bilder på sina söner som skjutits till döds av poliser och vakter.

"Fantastiskt" uppträdande

Lesley McSpadden-Head är mamma till Michael Brown, som sköts till döds av polis i Ferguson, vilket orsakade demonstrationer i USA och blev startskottet för Black lives matter-rörelsen.

Beyoncés framträdde under galan, ett långt nummer med flera låtar från "Lemonade", hyllades av bland annat brittiska The Guardian, som beskrev det som "fantastiskt". Hon gick dessutom hem med priserna för årets bästa video, kvinnliga video, koreografi, regi, filmkonst och klippning.

Innan dess hade Kanye West, som 2009 stal micken när Taylor Swift skulle hålla tacktal, hållit ett långt tal där han bland annat tog upp det höga antalet mord i Chicago innan han presenterade sin nya musikvideo.

Bland de som uppträdde kan – förutom Beyoncé – Britney Spears och Rihanna nämnas.

Inget pris till Zara Larsson

Svenska artisten Zara Larsson var nominerad till priset årets bästa nykomling.

Hon snuvades på priset av DNCE.

Själv trodde inte heller stjärnan på någon seger inför galan.

"Jag är ganska säker på att jag inte kommer att göra det, men jag är också säker på att jag kommer att 'äga' röda mattan och dyka upp på efterfesten", skrev hon på Twitter.