Fakta: Sexanklagelserna mot Bill Cosby

Närmare 60 kvinnor har anklagat den i dag 78-årige Bill Cosby för såväl våldtäkt som sexuella övergrepp. Tidsperioden för de påstådda händelserna sträcker sig från 1965 till 2008. Kvinnornas berättelser påminner om varandra och beskriver vanligtvis hur Cosby drogat dem och sedan förgripit sig på dem när de varit medvetslösa.

Anklagelserna var under många år någorlunda kända i underhållnings- och mediebranschen. Men det var först efter att komikern Hannibal Buress under ett framträdande hösten 2014 kallade Cosby för en våldtäktsman som mediebevakningen tog fart.

Som en följd av beskyllningarna har många organisationer avslutat sina samarbeten med Cosby. Ett antal tv-bolag har också slutat att visa repriser av program som han medverkat i.

Bill Cosby har konsekvent hävdat att han är oskyldig och att anklagelserna är falska.

Underhållaren Bill Cosby var ålagd att närvara i domstolen på tisdagen, men var inte kallad att vittna. Då han anlände, på eftermiddagen svensk tid, möttes han av ett stort medieuppbåd och en omfattande polisnärvaro.

I de tre timmar långa förberedande förhandlingarna gick åklagaren igenom delar av bevisningen mot Cosby, som anklagas för att ha drogat och därefter ofredat en kvinna vid namn Andrea Constand i hennes hem 2004. Constand och Cosby har tidigare förlikats i ett civilrättsligt mål 2006, men i fjol togs fallet upp igen när nya bevis hade framkommit.

Nu har domaren Elizabeth A McHugh alltså beslutat att det finns tillräckligt med bevis för att gå till rättegång i fallet. Constand var själv inte närvarande vid tisdagens förhandlingar, men polisen Katherine Hart som tog hennes vittnesmål i januari 2005 var kallad att vittna.

Närmare 60 kvinnor har anklagat Bill Cosby för såväl våldtäkt som sexuella övergrepp. Många av de påstådda händelserna har hunnit preskriberas. Cosby har konsekvent hävdat att han är oskyldig och att anklagelserna är falska.

Om Cosby döms i fallet riskerar han upp till tio år i fängelse. Nästa förhandlingsdag i domstolen blir den 20 juli, skriver CNN.